Bitcoin: realizované straty dosiahli novú extrémnu hodnotu

Titulky Bitcoin a realizované straty
Bitcoin a realizované straty. Zdroj: Shutterstock.com/insta_photos
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Realizované straty zobrazujú celkovú stratovú hodnotu v amerických dolároch (USD) pre Bitcoin, ktorý bol k určenému dátumu predaný so stratou.

Dňa 22. mája 2021 dosiahol ukazovateľ novú, historicky najvyššiu hodnotu o niečo viac ako 1,55 miliardy $. V tom čase bola cena BTC na úrovni 34 000 $. Preto je pravdepodobné, že táto strata bola realizovaná v dôsledku kapitulácie historicky vysokých nákupcov z apríla 2021.

Bitcoin a realizované straty

Realizované straty vyvrcholili v decembri 2021 a vo februári 2022 blízko 1 miliardy $ dvakrát (červené krúžky). K hodnoteniu došlo po poklese z historického maxima z novembra 2021. Keďže hodnota bola podstatne nižšia ako v máji 2021, zdalo sa, že nie všetci kupujúci ATH kapitulovali.

K tejto kapitulácii došlo 12. mája 2022, keď realizované straty vyskočili na 1,5 miliardy dolárov (modrý kruh). Tento rast len tak tak nedosiahol nové historické maximum.

Bitcoin: Realizovaná strata

Bitcoin: Realizovaná strata. Zdroj: Glassnode

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Prečítaj si tiež: Obavy z recesie USA rastú pre prísnu menovú politiku – sú kryptomeny riešením?

Čistý realizovaný zisk/strata

Indikátor čistého realizovaného zisku/straty (NRPL) ukazuje, že kapitulačná udalosť (čierny kruh) z 12. mája bola najvyššia v histórii a zaznamenala stratu vo výške 1 miliardy $.

To znamená, že rozdiel medzi realizovanými stratami a ziskami bol 1 miliarda $. Je výrazne nižšia ako kapitulačné udalosti z júna 2021 a januára 2022 (červené krúžky).

Čistá realizovaná strata/zisk

Čistá realizovaná strata/zisk. Zdroj: Glassnode

Napriek tomu, že NRPL je na historickom minime, ukazovateľ pomeru realizovaných ziskov a strát je v súčasnosti na úrovni 0,57. To znamená, že realizované straty sú o niečo viac ako dvakrát vyššie ako realizované zisky. Veľmi podobná hodnota bola dosiahnutá v januári 2022.

Realizovaná strata/zisk

Realizovaná strata/zisk pomer. Zdroj: Glassnode

Indikátor predtým vykazoval výrazne nižšie hodnoty vrátane 0,19 a 0,39 (čierne kruhy) v januári a decembri 2019.

Na záver tak môžeme zhodnotiť, že posledný výpredaj spôsobil omnoho vyššiu hodnotu straty v porovnaní s predošlými korekciami v rámci štruktúry Bitcoinu za posledné 2 roky. Môže to byť predovšetkým predzvesťou toho, že Bitcoin sa z dlhodobého hľadiska blíži ku dnu korekcie.

Mohlo by ťa zaujímať: Ktorá kryptomena z TOP 10 zaznamenala najmenší prepad v roku 2022?

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.