Ako zameniť Bitcoin za euro jednoducho a lacno – návod pre začiatočníka

Plus
Ako zmeniť Bitcoin za euro, zdroj: shutterstock.com/insta_photos
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Stalo sa ti už niekedy, že si dostal Bitcoin a nevieš si ho previesť alebo vybrať do eur? Alebo chceš začať obchodovať s Bitcoinom a inými kryptomenami? Pripravili sme pre teba tento návod, ako zameniť Bitcoin za euro jednoducho a lacno.

Kde zameniť Bitcoin a iné kryptomeny za euro?

Možnosti, ako rozmeniť Bitcoin a iné kryptomeny, je veľa. Najprv si musíme nájsť overenú zmenáreň alebo burzu, ktorá takýto typ transakcií umožňuje. Najjednoduchšie a najlacnejšie je vybrať si overenú zmenáreň. Druhá, oveľa drahšia možnosť, ale bez zbytočných komplikácií a naťahovačiek, je cez ATM Bitcoin, čo si môžeme predstaviť ako bitcoinový bankomat, ktorých je na Slovensku už niekoľko desiatok a sú v každom veľkom meste. Z pohľadu búrz je najlepší spôsob cez burzu Binance.

Ako zameniť Bitcoin za euro cez Binance?

Predaj alebo nákup Bitcoinu má 4 fázy, ktoré sa dajú zvládnuť na Binance za niekoľko minút a s minimálnym poplatkom. V prvej fáze si musíme vytvoriť účet, v druhej si musíme účet overiť najčastejšie cez občiansky preukaz a výpis z bankového účtu, v tretej fáze nasleduje predaj alebo nákup a v poslednej samotný výber alebo vklad na bankový účet.

Pokiaľ chceš obchodovať, alebo nakupovať kryptomeny, odporúčame ti pozrieť náš druhý článok: Ako kúpiť Bitcoin – jednoducho a za lacno s najnižším poplatkom

Prípadne si pozri kompletný tutoriál na burzu Binance, ktorý nájdeš v tomto článku: Binance recenzia – Návod, skúsenosti, poplatky a futures obchodovanie | 2022

Na úvod musíš ísť na web burzy Binance. Môžeš pred vytvorením účtu použiť náš link, cez ktorý získaš doživotnú zľavu na všetky služby a niekoľko voucherov s celkovým bonusom až 50 dolárov.

Ako urobiť vklad na burzu?

Burzu máme predstavenú, ako bolo spomenuté, tak v dvoch krokoch si musíme účet vytvoriť a následne overiť. Celý proces zaberie pár minút, navyše, všetko na burze je v slovenskom jazyku a naviguje nás rozhranie, čo presne máme robiť. V treťom kroku ideme zrealizovať samotný obchod. Aby sme mohli kryptomeny predať, musíme ísť do sekcie našej peňaženky a na našu adresu vložiť kryptomeny.

Binance rozhranie peňaženky

Binance rozhranie peňaženky. Zdroj: binance.com

Teraz nám burza vygeneruje našu adresu peňaženky. Netreba sa báť, že má tvar niekoľkých náhodných čísel a písmen, ktoré veľmi pripomínajú náš bankový IBAN, akurát bez písmen. Toto je naša adresa, ktorú musíme skopírovať a poslať na ňu kryptomeny. Pokiaľ máme mobilné zariadenie alebo notebook s kamerou, tak nemusíme opisovať a dokonca ani kopírovať našu adresu, iba oskenujeme čiarový kód.

Vklad na burze

Vklad na burze. Zdroj: binance.com

Teraz už iba počkáme niekoľko minút, maximálne pár hodín, kým sa kryptomeny pripíšu na náš účet. Upozorňujeme, že v niektorých prípadoch to môže trvať dlhšie. Po viac ako 7 dňoch čakania odporúčame kontaktovať burzu, peňaženku, prípadne platformu, odkiaľ si mince posielame. Či už bol vklad zrealizovaný môžeme zistiť pri sledovaní stavu našej peňaženky na burze.

Ako predať Bitcoin a iné kryptomeny

V ďalšom kroku musíme ísť do obchodnej sekcie. V menu nájdeme sekciu Trade a vyberieme si spôsob Classic (klasické obchodovanie). Odporúčam práve túto možnosť, lebo je pre začiatočníka najjednoduchšia.

Rozhranie otvárania obchodov

Rozhranie otvárania obchodov. Zdroj: binance.com

Vpravo máme sekciu na výber párov. Vyberieme si kategóriu fiat, čiže štátne meny ako euro alebo dolár. A do vyhľadávania zadáme našu kryptomenu, ktorú chceme predať. Napríklad BTC (odporúča sa používať skratky namiesto celých názvov).

Vyhľadávanie mien

Vyhľadávanie mien. zZdroj: binance.com

Klikneme na sekciu market a vpravo dole máme položku sell (predaj). Dole už iba vypíšeme, koľko chceme predať kryptomien, alebo z bežcom zadáme 100 %, čiže predáme všetky naše kryptomeny. Keď máme zadanú sumu, tak klikneme na tlačidlo predaj.

Burza Binance je najväčšia a pravdepodobne aj najlepšia kryptomenová burza. Pokiaľ chceš obchodovať aktuálne alebo iba nakupovať kryptomeny, odporúčame ti vytvoriť si účet cez náš link. Získaš tak doživotnú zľavu na akýkoľvek obchod, ktorý otvoríš na tejto burze.

Predaj a zmena kryptomien

Predaj a zmena kryptomien. Zdroj: binance.com

Výber kryptomien na bankový účet

Posledný úkon, ktorý musíme urobiť, je vybrať peniaze na bankový účet. Opäť sa vrátime do sekcie našej peňaženky. Nájdeme menu euro a klikneme vpravo na tlačidlo Výber/Withdraw.

Výber z burzy na SEPA

Výber z burzy na SEPA. Zdroj: binance.com

Pokiaľ už bankový účet na burze máme overený, tak môžeme si vybrať možnosť vybrať náš zostatok priamo na účet. Ak nie, tak po kliknutí na tlačidlo Continue/Pokračovať sa nám objaví sekcia, kde je potrebné poslať screenshot bankového účtu a potom iba čakať na ďalšie pokyny, ktoré prídu na mail. Po dokončení celej fázy overenia si môžeme celý náš zostatok vybrať na náš bankový účet.

Prečítaj si aj: Ako kúpiť Bitcoin – jednoducho a za lacno s najnižším poplatkom

Náš ďalší návod na kryptomeny: Návod, ako kúpiť Bitcoin na burze Binance cez SEPA

Autor:
Ľuboš Kovár
Ľuboš Kovár

Kryptomenám sa venuje už od strednej školy. Za niekoľko rokov vybudoval z Kryptomagazínu najväčší kryptomenový a zároveň ekonomický magazín na Slovensku.