Argentína: Krajina s vysokou infláciou zaviedla dane za kryptomeny! Čo to pre krajinu znamená?

Novinky Argentína dane kryptomeny inflácia
Argentína dane kryptomeny inflácia, zdroj: www.shutterstock.com/PoringStudio
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Argentína, juhoamerická krajina s vysokou infláciou, ustanovila povinné dane za všetky operácie spojené s kryptomenami a digitálnymi aktívami. Zákon o digitálnych peniazoch zahŕňa taktiež takzvanú „kontrolnú daň”.

Prezidentský dekrét 796/2021 uvádza zmeny v zákone o „konkurencieschopnosti”, ktorý v roku 2001 zaviedol takzvaný „check tax”. Dokument osobne schválil a podpísal prezident druhej najväčšej juhoamerickej krajiny Alberto Fernandez, šéf kabinetu Juan Manuel a minister hospodárstva Martin Guzman.

Mohlo by ťa zaujímať: Spomínate si na podvod BitConnect? – Spravodlivosť zvíťazila a obete scamu si vydýchli!

Aké budú pravidlá?

Ľudia, ktorí budú profitovať za nákup alebo predaj kryptomien, budú musieť zaplatiť daň vo výške 21 %. Budú taktiež platiť dane zo zisku súvisiaceho s rozdielom medzi nákupom a predajom.

Ak sa operácia vykonáva alebo v minulosti vykonávala na území Argentínskej republiky, daňový orgán sa bude na finančnú operáciu pozerať ako na príjem z argentínskeho zdroja. V opačnom prípade to bude kategorizované ako zahraničný zdroj príjmov. Tak bude rozdiel medzi kryptomenami zakúpenými alebo dokonca vyťaženými v krajine a tými, ktoré do krajiny „prišli” zo zahraničia.

Kryptoburzy nedostali, samozrejme, žiadnu výnimku. Tie budú musieť dokonca platiť až dvojnásobnú daň. DPH za poskytovanie služieb a daň z príjmu odvodenú z provízií, ktoré získavajú zo svojich klientov.

Pokiaľ chceš obchodovať alebo iba nakupovať kryptomeny, odporúčame ti použiť burzu Binance. Nemáš ešte účet na Binance? Vytvor si ho teraz cez >>>zľavový odkaz<<< a získaš doživotnú zľavu na poplatky pri obchodovaní.

Argentína na tom nie je najlepšie

Ako odôvodnenie schválenia dane z kryptomien vláda uvádza, že v dôsledku pandémie COVID-19 centrálna banka potrebovala vytvoriť nový operačný rámec s cieľom rozšíriť elektronické prevody.

Očakáva sa, že oficiálna regulácia finančných operácií s kryptomenami v Argentíne by mohla povzbudiť ľudí vstúpiť do kryptosveta, avšak nie každého to môže prilákať.

Je potrebné pripomenúť, že kryptomeny v Argentíne by mohli investorom a obyčajným ľudom výrazne pomôcť pred vysokou infláciou, ktorá sa pohybuje v desiatkach percent!

Čítaj ďalej: V Anglicku majú strach z kryptomien: Bank of England varuje pred narušením finančnej stability!