Všetko o Bitcoin Private hard-forku

Novinky Všetko o Bitcoin Private hard-forku.
Všetko o Bitcoin Private hard-forku. Zdroj: shutterstock.com/bumbumbo
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

V roku 2017 sme videli niekoľko forkov Bitcoinu a tento trend nás zdá sa neopúšťa ani v tomto období. Najaktuálnejším sa len pár dní dozadu stal Bitcoin Private. Snapshot sa udial 28. januára 2018 a do dvoch dní developeri očakávajú spustenie mainnetu.

Čo je hard fork?

Pojmom hard fork sa označuje udalosť, kedy sa jedna kryptomena rozdelí na dve samostatné. Tento prípad je trochu ojedinelý, keďže nová mena Bitcoin Private (BTCP) vznikne spoločným rozdelením Bitcoinu a ZClassic (ZCL), ktorý vznikol forkom inej meny – Zcash v októbri 2016.

Každý, kto teda držal tieto kryptomeny v čase forku, bude mať nárok na novovzniknutú menu. Akonáhle fork prebehne, pôvodnú menu už držať nemusíte. Pri každom rozdelení jednej meny na dve sa uvádza dátum snapshot-u. Ten sa deje vyťažením určitého bloku, ktorého poradové číslo je vopred oznámené. Dátum, kedy sa snapshot udeje, je vždy len orientačný. Ide o predpokladaný čas vyťaženia daného bloku.

Ako získam Bitcoin Private?

Ktokoľvek, kto drží ZCL alebo BTC v peňaženke alebo na burze, ktoré daný fork podporujú, získa Bitcoin Private v pomere 1:1. Napríklad, ak držíte 15.4 ZCL a 0.1 BTC, dostanete 15.5 BTCP.

Čo sľubujú vývojári Bitcoin Private

Súkromie
Bitcoin Private bude používať rovnakú technológiu ochrany súkromia ako ZClassic. Znamená to, že platby budú viditeľné v blockchaine, ale odosielateľ, príjemca a iné transakčné dáta zostanú anonymné.

Decentralizáciu
Rovnako ako Bitcoin, aj Bitcoin Private bude fungovať na báze peer-to-peer transakcií. Tie budú overené sieťovými uzlami a zaznamenané vo blockchaine.

Rýchlosť
Tvorcovia Bitcoin Private sľubujú mierne zväčšený počet blokov, čo má zaručiť rýchlejšie transakčné časy.

Férovosť
Nebude existovať žiadne predťaženie meny ani odmena pre zakladateľov. Kryptomena bude distribuovaná v pomere 1:1 pre držiteľov BTC a ZCL v čase forku.

Kto stojí za BTCP

Autori tejto meny na svojich web stránkach uvádzajú, že tím tvorí takmer 200 členov, pričom ako zakladateľ celej myšlienky sa uvádza Rhett Creighton.

Ktoré burzy a zmenárne podporujú fork

V tejto chvíli je podľa Bitcoin Private tímu istá iba burza tradesatoshi.com a HitBTC.com. Zo známejších búrz sa vyjadril aj Bittrex, ktorý uviedol, že istou formou bude fork podporovať. Užívateľom povolí vyžiadať si BTCP, rovnako aj jeho výber, ale menový pár k nemu nevytvorí. Inými slovami – ak ste v čase forku držali na Bittrexe ZCL, dostanete Bitcoin Private, môžete si ho vybrať, ale to je tak na tejto burze všetko. Za žiadnu inú kryptomenu ho nezobchodujete. Ak ste však mali na Bittrexe iba Bitcoin, novej meny sa nedočkáte. Burza totiž vo svojom vyhlásení uviedla, že pomer 1:1 sa bude v ich prípade týkať iba kryptomeny ZClassic.

Sumár

Dátum snímky: 28. februára 2018.
Dátum štartu a spustenie mainnetu: približne o 2 dni neskôr
Supply: 21 miliónov
Replay protection: áno
Interval blokov: 2,5 minúty
Veľkosť bloku: 2MB
Segwit: áno

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek zvončekom vľavo dole. Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku, a najnovšie i na Instagrame a Twitteri

Zdroj:
cryptoslate.com
btcprivate.org

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.