ANALÝZA – Zasadnutie FEDu je za nami, zlato a akcie spočiatku zareagovali negatívne

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Včera mal Federálny výbor pre otvorený trh (FOMC) toľko očakávanú schôdzu, kde sa malo rozhodovať o budúcej monetárnej politike. Všeobecne sa predpokladalo, že doterajšia politika zostane nezmenená, čo sa aj stalo. Avšak určitá časť investorov pravdepodobne špekulovala nad tým, že FED kapitálové trhy podporí, pretože posledné makroekonomické dáta neboli práve uspokojivé.

To sa prejavilo v menších výpredajoch na akciách, zlate a Bitcoine. Prvotné reakcie trhov máme teda za sebou a pre nás je teraz najdôležitejšie, čo bude v nasledujúcich dvoch až troch týždňoch. Keby som sa mal ešte vrátiť k rozhodnutiu FEDu, Jerome Powell mal hneď potom tlačovku a iba teda zopakoval, že úrokové sadzby zostanú takmer na nule a aj naďalej budú vykonávať operácie na voľnom trhu s objemom 120 miliárd dolárov mesačne. V tomto ohľade sa teda nič nemení.

Aktuálna situácia na 4H TF SPX

Včera akciový index S&P 500 zareagoval dosť negatívne. Vlastne došlo k najväčšiemu poklesu za posledných desať týždňov, vďaka čomu mal trh close už mimo zakresleného patternu. Bizarné je, že sa ihneď po otvorení trhu vrátil kurz do kanála a pokiaľ v ňom zostane aj po zatvorení obchodného dňa, asi trh zostane vnútri patternu aj naďalej.

Aktuálna situácia na 4H TF spotového trhu zlata

Zlato tiež spočiatku zareagovalo negatívne, ale tu neprebehol ktovieako veľký výpredaj. Kurz sa zastavil na spodnej stena zakresleného bear flagu, takže kým je kurz vnútri patternu, asi nič veľké nehrozí. Všimnite si ale, že cena po krátkom raste veľmi rýchlo zareagovala negatívne pri hornej stene veľkého downtrendového kanála.

Priestoru v rámci bear flagu už veľa nie je, logicky sa bude trh musieť čoskoro rozhodnúť. V prípade breakdownu je prvý target na 1 756 USD/uncu, neskôr 1 716 USD/uncu. My však vieme, že na prvom uvedenom supporte je celkom veľká snaha pokles vykupovať. V podstate by sme vlastne nižšie ani nemuseli. Na vlastné oči sa však presvedčíme, keď sa sem cena dostane.

Aktuálna situácia na 4H TF DXY

Naopak, pre dolárový index bol včerajšok priaznivý, lebo nebývalo vystrelil. To je teda dané tým, že investori radšej v jednej chvíli utiekli z akcií, vďaka čomu prirodzene americký dolár posilnil. V každom prípade dolárový index expanduje už tri týždne a v týchto chvíľach je na pomyselnej križovatke.

Trh musí rozhodnúť, či americký dolár bude posilňovať aj v strednodobom horizonte a prvým krokom je rázne prerazenie hornej steny zakresleného patternu. Ak by k spomínanému prišlo, akciový trh, zlato a Bitcoin by čelili nepriaznivému šoku. Ak však mena bude pokračovať v poklese, naopak, môžeme sa tešiť, že spomínané aktíva budú ďalej expandovať.

Na záver

Ako som sa už zmienil, nasledujúce týždne sú pre trhy nesmierne dôležité. Ak zbadáme na grafoch sústavný rast, asi možno počítať s tým, že očakávanie je na rok 2021 pozitívne. Určite je potrebná nejaká trpezlivosť a neskákať do toho hlavou, pretože v prípade stabilného posilňovania amerického dolára nečakajú rizikovejšie aktíva nič dobré.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Akciové indexy držia rastovú trajektóriu, ale všetko môže zmeniť jedno zasadanie


Táto analýza je len orientačná a neslúži ako odporúčanie na kúpu alebo predaj. Situácia na trhu sa kedykoľvek môže zmeniť. Špekulatívne obchody na kapitálových trhoch sú veľmi rizikové!

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Ing. Jaroslav Jarolím.