Nenechaj sa okradnúť systémom! Warren Buffett radí, ako udržať zdravé financie počas krízy

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Epidémia koronavírusu nezasiahla iba obyčajných smrteľníkov, ale aj tých najbohatších z nás ako je miliardár Warren Buffett. On to samozrejme so svojimi miliardami ustojí lepšie než človek zo strednej triedy, ale na druhej strane má obrovskú zodpovednosť a svoj biznis musel prispôsobiť podmienkam. Warren Buffet má v každom prípade pre ostatných niekoľko prostých rád, ako sa finančne v tejto dobe udržať nad vodou.

Plne využiť nízko úrokové sadzby

Warren Buffet sa domnieva, že americká Federálna rezervná banka urobila dobrú vec, keď domácej ekonomike aktívne pomáha a stimuluje svoju uvoľnenou politikou kapitálových trh. Ako by aj nie, keď práve Buffett na tejto politike najviac zarába.

Miliardár dodáva, že FED znížením úrokových sadzieb takmer na nulu pripravila pôdu na veľmi jednoduché požičiavanie peňazí. Buffet tak v podstate radí, aby sa ľudia nebáli pôžičiek, pretože sú v dnešnej dobe jednoducho lacné. Dodáva, že ak je človek dostatočne bonitný a má čím ručiť, tak by si mal peniaze požičať a investovať.

Na týchto kryptomenách zarábajú stovky percent – Je čas nakupovať shitcoiny?

Vždy byť pripravený na najhoršie

Finančný magnát všetkým vrelo odporúča, aby boli ľudia vždy pripravení na najhoršie. Aby nezabúdali na svojich najbližších a vždy mali poistené zdravie a majetok. Bez toho každý zdravotný problém alebo škoda na majetku môže skončiť dlhodobými finančnými problémami. K tomu samozrejme patrí aj nejaké zabezpečenie napríklad vo forme fyzického zlata.

Držte sa dlhodobého plánu

Warren Buffett vôbec nepochybuje, že by sa ekonomika Spojených štátov neodrazila od dna, na ktorom je vďaka recesii vzniknutej z pandémie Covidu. Myslí si, že Ameriku nikdy nič nezastaví a že už táto zem čelila oveľa tvrdším výzvam, ktoré sa jej podarilo zdolať. Upozorňuje však na to, aby investori kalkulovali aj s tým, že chvíľu potrvá, kým sa všetko vráti do normálnych koľají.

Americké masmédiá spustili koordinovaný útok proti Bitcoinu! Vytiahli zase tie isté argumenty

Vzdelávajte sa

Posledná rada je trochu klišé, ale rozhodne to nemožno nijako odmietať – Vzdelávajte sa. Ak chce byť človek dobrý investor a byť finančne zaistený, musí sa v ekonomických témach priebežne vzdelávať. Vďaka epidémii totiž na akciových trhoch vznikli nielen obrovské riziká, ale aj príležitosti. Informovaný a vzdelaný investor sa preto dokáže za týchto okolností dobre rozhodovať a váhu šťasteny dostať na svoju stranu.

Záver

Keby sme mali pristupovať k týmto radám kriticky, tak Buffett jednoducho ľuďom radí, aby aj naďalej verili ekonomike a nebáli sa investovať a spotrebovávať. On spomínané rady nerozdáva z dobroty srdca – jeho biznis totiž stojí na tom, že masy ľudí veria, že všetko bude šliapať aj zajtra. Vie, že jeho slová majú značný dosah a je to teda len niečo navyše, čo jeho biznisu môže pomôcť. Čo však automaticky neznamená, že tie rady nemajú pravdivý základ.

Z ARCHÍVU: Čo sa stane, až Bitcoin dosiahne ATH? Takto sa zmení svet v roku 2021

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Ing. Jaroslav Jarolím.