Prečo ceny nehnuteľností rastú, keď prišla kríza? A prečo nájmy klesajú?

Ekonomika predaj nehnutelnosti kriza
predaj nehnutelnosti kriza
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Národná Banka Slovenska (NBS) vo svojom komentári k realitnému trhu zhrnula prekvapivý vývoj udalostí v druhom štvrťroku 2020, keď ceny nehnuteľností na Slovensku rástli, zatiaľ čo ekonomika padala do recesie a prehlbovala sa kríza. Pandémia koronavirusu, spolu s ňou spojená ekonomická recesia a rast nezamestnanosti podľa NBS zatiaľ na ceny bývania nemali vplyv.

Práve naopak, ceny nehnuteľností v druhom kvartáli zaznamenali rekordný rast! Medziročne až o 11,2%, zatiaľ čo v prvom kvartáli to bolo 8,6%. Priemerná cena za meter štvorcový sa pohybuje okolo 1731 €. Ide o najväčší rast od roku 2008, keď sa na trhu s nehnuteľnosťami vytvorila bublina.

Ceny najviac rástli v Košickom kraji (23,9%), zatiaľ čo v Banskobystrickom kraji klesali (-1,3%). Najdrahší je Bratislavský kraj – 2273 € za meter štvorcový a najlacnejšie je bývanie opäť v Banskobystrickom kraji – 911 € za meter štvorcový.

Realitný trh sa vzďaľuje vývoju vo zvyšku ekonomiky

Hlási nadpis komentáru od NBS.

“Na cenách nehnuteľností sa prepad makroekonomických ukazovateľov zatiaľ neodrazil. Medzi vývojom cien nehnuteľností a vývojom ich základných fundamentov sa preto roztvárajú nožnice. V nasledujúcich obdobiach očakávame postupné približovanie sa týchto dvoch vetiev a uzatváranie medzery medzi nimi – makroekonomická situácia sa odrazí, od dna, zatiaľ čo dopyt po cenách nehnuteľností môže v dôsledku oneskoreného vplyvu krízy
dočasne ochladnúť.”

– píše sa ďalej v komentári.

Ropa sa znovu prepadáva – pripravte sa na lacnejší benzín a naftu

Je zaujímavé, že priemerné ceny nájmov klesli. Podľa NBS je dôvodom pandémia koronavirusu a významný pokles počtu turistov na Slovensku. Airbnb už nie je také výhodné, ako kedysi. Majitelia nehnuteľností sa preto preorientovali späť na dlhodobejšie prenajímanie bytov či domov.

Priemerná cena nájmov na slovensku

Priemerná cena nájmov na Slovensku

Dôvody rast trhu s nehnuteľnosťami na Slovensku

Ponuka nehnuteľností na trhu v minulom kvartáli významne vzrástla, aktivita tiež. Záujem o domy či byty je vysoký aj vďaka nízkym úrokom na hypotéky v bankách. V niektorých inštitúciách už klesli pod pol percenta p.a. a sú tak najnižšie v histórii. Ideálny čas na nákup nehnuteľností či refinancovanie existujúcich hypoték, čo poviete?

Táto slovenská banka ponúka úver s najnižším úrokom v histórii! – Je múdre brať si teraz hypotéku?

“Druhý štvrťrok 2020 bude v histórii Slovenska veľmi špecifickým, okrem iného i z pohľadu
vývoja na realitnom trhu. Zvýšená aktivita na realitnom trhu pravdepodobne súvisela
s priaznivými podmienkami, ktoré do príchodu pandémie panovali.”

– dodáva komentár od NBS.

Trh s nehnuteľnosťami si teda ešte udržal momentum z predchádzajúcich kvartálov, no ak sa ekonomická situácia nezlepší, v najbližších kvartáloch by mohlo dôjsť k poklesu. Mnohí dúfajú, že situáciu vyrieši nájdenie vakcíny proti koronavirusu, to však nemusí byť dokonalé riešenie. Vyhlásil nedávno riaditeľ európskej kancelárie WHO.

Európa sa podľa neho má pripraviť na druhú vlnu pandémie! V nej už nehnuteľnosti s najväčšou pravdepodobnosťou rásť nebudú.

Viac sa dočítate tu:

https://kryptomagazin.sk/who-vakcina-nemusi-pomoct-musime-sa-naucit-zit-s-koronavirusom/