Môže byť Bitcoin zničený? (ne)možné scenáre #1

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Hneď na začiatok si musíme ozrejmiť jednoduchú vec. Ak by bola možnosť Bitcoin ľahko zničiť, určite by to už niekto spravil. Či už hackeri, vlády alebo banky, určite by sa o to niekto minimálne pokúsil. Takže aj keby sa niekto pokúsil najväčšiu kryptomenu zastaviť alebo zničiť, určite by ho čakala neobyčajne náročná úloha. Poďme sa však ale pozrieť na niekoľko (ne)pravdepodobných “koncov Bitcoinu”.

1. Armageddon

Pravdepodobnosť (najbližších 5 rokov): takmer nulová
Dopad: okamžité zničenie

Ak by sa všetky zdroje elektriky, internetu a dátovej komunikácie naraz vypli, uzly Bitcoinu by neboli schopné medzi sebou komunikovať. Systém by sa ihneď stal nepotrebným a nepoužiteľným.

V prípade, že by došlo k dočasnému celosvetovému výpadku internetu, či už plánovanému alebo nie, určite by to mohlo spôsobiť chaos medzi podporovateľmi BTC. Teoreticky by bol ale systém schopný akéhosi reštartu, ktorý by pokračoval z najdlhšej vetvy blockchainu.

2. Kritický bug (programátorská chyba)

Pravdepodobnosť (najbližších 5 rokov): nízka
Dopad: náhle spochybnenie BTC

V tomto prípade by mohol update obsahovať bug, ktorý by vedel ohroziť celý systém. Aj keby sa komunita rozhodla chybu odstrániť, k čomu by potrebovala napríklad fork, s určitosťou by si takéto niečo odniesla najmä cena a reputácia Bitcoinu.

Toto všetko si komunita okolo BTC plne uvedomuje a preto akúkoľvek modifikáciu kódu najprv testujú. Len pre zaujímavosť, tvrdí sa, že jediný kto je schopný vytvoriť bezchybný softwarový kód je NASA.

3. Forkovaním až do záhuby

Pravdepodobnosť (najbližších 5 rokov): nízka až stredná
Dopad: pomalé strácanie hodnoty a komunity

Ak sa komunita okolo Bitcoinu nedohodne na smerovaní tejto kryptomeny, nastane fork. To sa stalo minulý rok hneď niekoľko krát. Tento rok sa to však môže stať až 50 krát, o čom sme vás informovali v tomto článku. Dôvod forku pritom nie je podstatný. Či už by sa tak stalo kvôli technickým alebo iným dôvodom (napríklad peniazom), jedno je isté. Bitcoin tým pomaly ale isto stráca dominanciu.

Napríklad Bitcoin Cash fork, ktorý sa udial posledné leto, nebol pre Bitcoin nebezpečný. Po tomto forku sa totiž znížila napríklad hash power. Opäť teoreticky povedané, viacero ďalších rozdelení (forkov) môže nastať kedykoľvek. Tým sa celá sieť rozdelí na menšie a menšie časti. To by však viedlo ku deleniu aj akejsi ”sily,” ktorú teraz celá sieť predstavuje.

Ak by sa takéto niečo stalo, Bitcoin by postupne strácal svoju dominanciu na trhu a pomaly, ale isto by sa dostal až do zabudnutia. Preto je práve v záujme BTC komunity, aby takéto niečo nedovolila.

4. Tvrdé zakročenie vlád

Pravdepodobnosť (najbližších 5 rokov): nízka až stredná
Dopad: náhly krach až koniec

Ako už bolo v úvode povedané, vlády nemôžu Bitcoin zničiť, práve kvôli jednej z jeho najcharakteristickejších vlastností – decentralizácie. Avšak ak vlády budú konať jednotne, môžu obmedziť jeho využitie pomocou vytvorenia spoločnej legislatívy voči kryptomenám.

Môžu napríklad uzavrieť všetky bankové účty krypto zmenárňam a burzám. Taktiež môžu zakázať tvorbu akýchkoľvek nových biznisov spojených s kryptomenami. Avšak ak by vlády nekonali jednotne, tak sa nič podobné nepodarí. V prípade, že iba niektoré krajiny takto tvrdo voči kryptomenám zasiahnu, biznisy sa skrátka presunú do prijateľnejších podmienok.

Podobný prípad sa stal napríklad v Číne začiatkom septembra 2017. Pravdepodobnosť, že viaceré krajiny sa uchýlia k podobným riešeniam je stúpajúca. Spoločný konsenzus je ale momentálne iba čisto teoretický. Veď si predstavte, že by sa na tom museli zhodnúť napríklad len všetky členské štáty OSN (asi tušíte, čo tým myslím).

Navyše, Bitcoin je legálny napríklad v Japonsku. Ak by sa ho teda štáty rozhodli zastaviť úplne, mali by problém. Preto je oveľa pravdepodobnejšie, že príde k reguláciám a zdaňovaniu ziskov. Na druhej strane, by mohlo prísť aj ku ochrane investorov, čo sa ale zatiaľ zdá ako beh na dlhú trať.

Záver

Toto je iba niekoľko možností, ktoré aj keď sú veľmi nepravdepodobné, tak by mohli ohroziť “digitálne zlato”. V druhom článku na túto tému, vám predstavíme viac realistických možností, ako by sa mohla zrodiť katastrofa pre Bitcoin.

Nenechajte si ujsť ďalšie správy a prihláste sa k odberu notifikácií kliknutím na zvonček vľavo dole. Tiež nás môžete sledovať na našej facebookovej stránke.

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.