Predbehne niekedy Ethereum Bitcoin? Argumenty pre a proti Flippeningu

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Bitcoin je zatiaľ jednoznačným kráľom krypto sveta. Otázkou však je, či táto situácia zostane nemenná. Najväčším konkurentom BTC je práve Ethereum, ktoré sa už raz priblížilo tzv. Flippeningu. To by znamenalo, že Ethereum (alebo iná kryptomena) bude mať vyššiu trhovú kapitalizáciu než má Bitcoin. Dnes sa pozrieme na argumenty pre a proti Flippeningu. Má nejaký altcoin potenciál predbehnúť Bitcoin?

JPMorgan a Bank of America očakávajú pád americkej ekonomiky

Argumenty pre Bitcoin

Dôvodov, prečo by mal Bitcoin zostať číslom jeden, je hneď niekoľko. Prvým silným argumentom pre Bitcoin je fakt, že Bitcoin spustil celú krypto revolúciu. Všetko začalo pri BTC. A všetky ostatné kryptomeny sa budú vždy odvolávať k BTC. S tým sa logicky spájajú ďalšie argumenty.

Vďaka tomu, že bol Bitcoin prvý, získal veľký náskok. Na vývoji BTC sa za roky jeho existencie podieľalo množstvo extrémne šikovných ľudí. Aj preto dnes máme pred sebou vyspelú, bezpečnú a decentralizovanú sieť. Bitcoin je v podstate nenapadnuteľný. Ani najvýkonnejšie superpočítače nemajú potenciál k útoku na sieť BTC.

Hlavným argumentom pre Bitcoin je potom jeho sláva. Prakticky každý, počítačovo gramotný človek pozná Bitcoin. Moja babička s dedom poznajú Bitcoin. A všetci títo ľudia tiež poznajú naratívy o Bitcoine. Nezávislé, digitálne, nezastaviteľné a všetkým otvorené peniaze. Bitcoin má najvyššiu hodnotu, pretože ľudia veria, že Bitcoin takú hodnotu jednoducho má. A tomuto ohlasu sa nemôže žiadna kryptomena rovnať.

Argumenty pre Ethereum (a iné kryptomeny)

Ak sa pozrieme do histórie, nájdeme jeden moment, kedy bol Flippening veľmi blízko. Stálo za ním Ethereum a to primárne vďaka ICO horúčke v roku 2017. Aby ste vtedy nakúpili nové projekty, museli ste vlastniť dostatok ETH a vďaka astronomickým ziskom celá situácia eskalovala do obrovského rastu ceny ETH.

Otázka teda znie, či nás môže stretnúť niečo podobné ako v roku 2017. Existuje pravdepodobnosť, že áno. Kým Bitcoin má výhodu vo svojej bezpečnosti a stabilite, tak Ethereum má výhodu v radikálnom vývoji. Ethereum razí odlišnú cestu od BTC. To môže viesť k podstatne väčšej rýchlosti, úžitkovosti a nakoniec aj k vyššej miere decentralizácie.

Ethereum má v roku 2020 prechádzať na svoju novú verziu 2.0, ktorá bude postavená na Proof of Stake. Potenciál je masívny. Vďaka kombinácii PoS a shardingu bude Ethereum zvládať až tisíce transakcií za sekundu, a to je zatiaľ iba začiatok novej generácie blockchainov.

Ethereum si môže na rozdiel od Bitcoinu dovoliť experimentovať. Bitcoin má úlohu stabilnej, silnej značky a Ethereum sa naopak púšťa do preskúmavania možností blockchain technológie. A práve toto môže Ethereu (alebo inému blockchainu) priniesť vysnívané prvé miesto.

Dominancia BTC už niekoľko dní klesá – Blíži sa jarná sezóna altcoinov?

Úžitkovosť ako kľúčová vlastnosť

Rovnako ako v roku 2017 bola hnaná cena ETH hore ICO horúčkou, tak i potenciálny flippening bude hnaný úžitkovosťou daného chainu. Ethereum javí práve takéto známky. Má najviac vývojárov a bezprecedentný rozsah ekosystému. Ak by sa Ethereum ujalo ako systém, ktorý používa veľké množstvo ľudí, tak sa to prejaví aj na jeho cene.

Bitcoin by nakoniec mohol stáť na strane ako úložisko hodnoty, ale Ethereum by prinieslo praktické aplikácie do sveta digitálnej ekonomiky. Momentálne najväčšiu nádej pre ETH a ďalšie blockchainy neskorších generácií tvoria decentralizované financie. Tie umožňujú automatizované finančné služby, ktoré sú otvorené všetkým.

Doba neistôt zatiaľ hrá v prospech Bitcoinu. Ostatné kryptomeny o svoje miesto na slnku musia stále bojovať. Bitcoin bude mať však veľmi silnú konkurenciu, pretože vznikajú veľmi sľubné a pokročilé projekty. Medzi ne patrí už spomínané Ethereum, Cardano, Cosmos, Nervos, PolkaDot, Dfinity alebo Algorand.

V nasledujúcich rokoch Bitcoin pravdepodobne zostane kráľom. Budúcnosť ale môže vyzerať veľmi odlišne, až sa rozšíri povedomie o ostatných kryptomenách a ich možnostiach. Stredajší stream na kanáli Bitlink budeme venovať práve diskusii o tom, či je Bitcoin neotrasiteľným vodcom priestoru kryptomien.

Prihláste sa na odber kanála BitLink na YouTube a nenechajte si to ujsť.

Prihlásiť sa na Odber

Aj sledovanie Twitteru niekedy všeličo napovie. Twitter a Tradingview – ktoré profily sa oplatí sledovať?

Twitter a Tradingview – které profily se vyplatí sledovat?

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Adam K.