Obchodná vojna medzi USA a Čínou: Napätie opäť eskaluje, Trump sa správa ako školský tyran!

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Napriek optimistickým správam z minulého týždňa sa obchodný mier medzi USA a Čínou zatiaľ nekoná. Naopak, v nedeľu vstúpili do platnosti nové clá zo strany Donalda Trumpa aj Číny. Obchodná vojna sa tak aktuálne riadi heslom „oko za oko, zub za zub”!

Obchodná vojna a koniec optimizmu

Minulý týždeň sme vám priniesli správu, že Čína už viac nechce eskalovať napäté vzťahy s USA a hľadá riešenia prijateľnejšie pre obe strany. Na vyhrážky Donalda Trumpa ohľadne zvyšovania colných sadzieb Čína podľa hovorcu nechcela reagovať odvetnými opatreniami, pretože takéto jednanie neprospieva nikomu – ani Číne, ani USA a ani globálnemu trhu.

Na zhovievavú reakciu Číny okamžite pozitívne zareagovali svetové trhy vrátane Dow Jones, ktorý významne vzrástol. Obchodníci si aspoň na chvíľu vydýchli, no posledný vývoj udalostí naznačuje, že teraz je už zas všetko inak. Optimizmus bol zrejme prehnaný.

Trump zavádza nové clá, Čína chystá odvetu

V nedeľu Trump zaviedol 15 % clá na import z Číny týkajúce sa hodnoty až 110 miliárd dolárov. Nové clá sa budú vzťahovať na rôzny spotrebný tovar vrátane obuvi, smart hodiniek či elektroniky. Po prvý raz sa teraz clá týkajú napríklad aj značky Apple.

Trump na svojom Twitterovom účte napísal, že jeho cieľom je znížiť závislosť USA od Číny a naliehal, aby americké spoločnosti nachádzali alternatívnych dodávateľov mimo Číny.

„Nechceme byť služobníkmi Číňanov! Ide o americkú slobodu. Presmerujte dodávateľský reťazec. Neexistuje žiaden dôvod, aby sa všetko kupovalo od Číny!”

– uviedol Donald Trump.

Čína v reakcii na USA zaviedla svoje vlastné „odvetné” clá – konkrétne na americké poľnohospodárske produkty, ale aj na ropu.

Čínske médiá v reakcii pripodobnili Trumpa a USA ku školskému tyranovi:

„Spojené štáty americké by sa mali naučiť správať ako zodpovedná svetová veľmoc a mali by prestať jednať ako „školský tyran”.”

Obchodná vojna sa bude vyostrovať

Donald Trump naďalej plánuje v októbri zvýšiť súčasné 25 % clá na niektoré tovary až na 30 %. Čína zas plánuje odvetu v podobe 25 % cla na americké autá. A tak sa prezidenti USA a Číny pretekajú na ceste k stále vyšším clám, pričom obe strany stupňujú napätie ďalšími odvetnými opatreniami.

Obchodná vojna bude vyvíjať väčší tlak na globálnu ekonomiku a finančné trhy. Tak ako Dow Jones minulý týždeň reagoval na pozitívnu správu z Číny, ktorá hľadala mierumilovnejšie riešenie konfliktu, reflektoval i aktuálne zavedenie taríf a napätie – tentoraz ale prudko klesol.

Čo čítať ďalej?

[STREAM] Ako môže obchodná vojna medzi USA a Čínou vplývať na trh? Naživo o 21:00

Zdroje:
investors.com
aljazeera.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.