Ako zmení umelá inteligencia medicínu?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Umelá inteligencia už dnes predpovedá trestné činy, využívame ju na marketingové účely, pri výbere zamestnancov alebo pri pasovej kontrole na rozpoznávanie tvárí. Niet divu, že jej potenciál chceme zužitkovať aj v lekárskom odvetví. Ako budeme v budúcnosti využívať umelú inteligenciu v medicíne? Nahradí umelá inteligencia lekárov?

Umelá inteligencia ako diagnostička

Diagnostika chorôb je veľmi ťažká práca a lekári v nej nie sú vždy bezchybní. To je jedným z dôvodov, prečo mnohých nadchla myšlienka, že by umelá inteligencia mohla diagnostikovať choroby rýchlejšie i presnejšie než lekár.

Umelá inteligencia dokáže spracovávať obrovské množstvo komplexných dát, čo jej dáva výhodu pri diagnostike. Existuje mnoho druhov zobrazovacích testov – CT skeny, MRI, echokardiogram či röntgen. Všetky tieto zobrazovacie metódy poskytujú opäť množstvo dát vysokej kvality, ktoré je nutné spracovať a analyzovať. Ideálna práca pre umelú inteligenciu!

Navyše, ľudské oko je často slepé voči niektorým vzorcom na snímkach – napríklad drobné zmeny v tkanive počas niekoľkých rokov. Umelá inteligencia tak môže rozoznať veľmi skoré príznaky niektorých chorôb, príznaky, ktoré ani ten najlepší a najskúsenejší lekár na snímke nevidí.

Príkladom aplikácie umelej inteligencie pri diagnostike je projekt AI laboratória spadajúceho pod Google, v ktorom vedci úspešne naučili systém rozoznávať 50 očných chorôb zo snímok. Úspešnosť umelej inteligencie pri identifikácii choroby sa v testoch rovnala úspešnosti tých najlepších expertov.

Umelá inteligencia namiesto psychológa?

Prekvapivé a neintuitívne využitie umelej inteligencie uvádza Eric Topol, autor knihy Deep Medicine. Podľa populárneho názoru majú počítače a internet skôr negatívny vplyv na naše duševné zdravie – moderné technické vychytávky nás odcudzujú, izolujú a dokonca v nás môžu vyvolávať úzkosť. Topol hovorí presný opak: V niektorých prípadoch naše duševné zdravie povzbudzujú!

V zaujímavom experimente vedci testovali, či by ľudia boli ochotní zveriť sa so svojimi najväčšími tajomstvami skôr avataru alebo inej ľudskej bytosti. Výsledky boli šokujúce! Avatar s prehľadom porazil človeka – ľudia by sa o najväčšie tajomstvá podelili oveľa radšej s umelou inteligenciou!

Ďalšie verzie experimentu priniesli podobné výsledky, preto sa zdá, že by nám četujúce roboty a avatary mohli v budúcnosti pomáhať s úzkosťami a depresiami.

„Niektorí si myslia, že ide o prelom. Iní sú skeptickí. Jestvuje ale veľký nesúlad medzi tým, čo potrebujeme na podporu duševného zdravia ľudí, a tým, čo je k dispozícii. Takže, ak to bude fungovať – a vyzerá to sľubne – tak by toto mohol byť zásadný krok vpred smerom k pomoci ďalším ľuďom,” povedal Topol.

Umelá inteligencia ušetrí lekárom čas

Veľká nádej sa vkladá i do určitého oslobodenia lekárov. Umelá inteligencia by totiž mohla za lekárov robiť kopec práce s informáciami a dátami. Áno, opäť je nutné zmeniť naše skostnatené myslenie, no predstavte si, že by lekár už viac nemusel písať poznámky, pretože by ich písala umelá inteligencia na základe rozhovoru lekára s pacientom. Pacient by následne mohol poznámky sám revidovať, ak by sa tam vyskytli nedostatky.

Nuž, vyzerá to, že umelá inteligencia má potenciál oslobodiť lekárov od kusiska ich súčasnej práce. Znamená to, že lekárov dokáže aj úplne nahradiť? Podľa Topola by lekári extra čas, ktorý by mali k dispozícii vďaka umelej inteligencii, mohli využiť na budovanie lepších vzťahov s pacientmi. Lepší vzťah by zas viedol ku komplexnejšej diagnostike a k lepšiemu nastaveniu liečby (veď pacient je bytosť, subjekt, nie súbor dát!).

Idea, že by umelá inteligencia nahradila lekárov a lekárky, zatiaľ stále patrí do sci-fi literatúry. Skúsme sa radšej zaoberať myšlienkou, ako lekári s pomocou umelej inteligencie posunú medicínu i servis pacientom a pacientkam na vyšší level!

Čo čítať ďalej?

Elonov Neuralink predstavuje svoj prvý produkt – Týmto čipom

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu)! Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri!

Zdroje:
vox.com
undark.org
futurity.org

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.