Nadácii NEM (XEM) hrozí prepustenie všetkých 150 zamestnancov kvôli nedostatku financií

BITmarkets BITmarkets

Ak ste v poslednej dobe sledovali kurz kryptomeny NEM, možno ste sa divili, prečo toľko klesá. Mince NEM (XEM) behom necelého mesiaca stratili viac než 20 % zo svojej trhovej ceny. Bitcoin sa behom tejto doby držal prakticky na rovnakých hodnotách. Po tomto pomerne prudkom páde sa NEM nachádza na najnižších cenách od apríla 2017. Prepad má na svedomí správa, že vývojárskej nadácii NEMu (NEM Foundation) hrozí bankrot a prepustenie všetkých 150 zamestnancov.

NEM Foundation v problémoch s financiami

NEM (XEM), 18. najväčšia kryptomena (podľa CMC), čelí vážnym problémom. Komunitná nezisková organizácia NEM Foundation, ktorá bola založená za účelom podpory blockchainu kryptomeny NEM, nemá dostatok peňazí na prevádzku. Zatiaľ to vyzerá tak, že by mohli byť nútení prepustiť všetkých 150 zamestnancov a ukončiť prevádzku.

To je, samozrejme, veľmi závažný problém. Bez vývojárov, ktorí pracujú na updatoch a starajú sa o bezproblémový chod či zabezpečenie, by mohlo dôjsť k narušeniu bezpečnosti a ďalším problémom. Snáď každá kryptomena, vrátane NEM, je doposiaľ vo fáze vývoja a bez neho by čoskoro skončila.

Nový šéf NEM Foundation požiadal komunitu o pomoc

NEM Foundation prešla reorganizáciou a od januára tohto roku má nového šéfa. Novozvolený prezident Nadácie NEM Alex Tinsman nedávno povedal:

“V podstate sme si uvedomili, že máme k dispozícii mesiac na prevádzku, kvôli zlému riadeniu predchádzajúcej dozornej rady.”

Tinsman ďalej uviedol, že nadácia pod vedením bývalého šéfa Lona Wonga vynaložila predovšetkým v oblasti marketingu zhruba 80 miliónov XEM v období od decembra 2017 do januára 2019. Teraz sú nútení žiadať o pomoc komunitu NEM a úplne prepracovať rozpočet a financovanie jednotlivých tímov.

Na zachovanie prevádzky budú potrebovať 160 mil. mincí XEM, čo v dobe prípravy tohto článku predstavuje hodnotu cca 6,25 milióna dolárov. V dobe, kedy sa správa o možnom bankrote NEM Foundation dostala na verejnosť po prvýkrát, to pritom činilo asi 7,5 mil. USD. Nadácia bude, ako už bolo povedané, žiadať o financovanie fondu NEM komunitu.

Počet prepustení bude určený podľa toho, koľko finančných prostriedkov komunita schváli, uviedol Tinsman. Všetko bude teda závisieť od toho, ako sa vyjadrí komunita v pripravovanom hlasovaní, kde budú môcť okrem iného rozhodnúť tiež o financovaní jednotlivých oblastí.

Končí NEM?

Osobne si to nemyslím. Táto kryptomena funguje od roku 2015. NEM bol síce inšpirovaný kryptomenou NEXT, ale nevznikol forkom ako väčšina predovšetkým BTC odnoží, ktoré do značnej miery ťažia z dobrého mena Bitcoinu. Vyvinuli vlastný blockchain a idú vlastnou cestou.

Bývalý šéf, ktorý doviedol NEM Foundation na pokraj bankrotu, je nahradený novým a po novom sa tiež chystajú ďalšie zmeny k lepšiemu. Tinsman napr. v tomto roku plánuje speňažiť aktivity nadácie, vrátane tréningu v oblasti podnikania a affiliate marketingu. To má zaistiť zníženie závislosti neziskovej organizácie od komunitných grantov.

Okrem toho povedal, že tímom budú poskytnuté konkrétne rozpočty, a že budú musieť realizovať viac open source dokumentácií svojich nástrojov pre vytváranie pokroku v ekosystéme NEM. To sú zmeny, ktoré by komunita NEM mohla prijať kladne.

Záver

Nový šéf vývojárskeho tímu kryptomeny NEM Alex Tinsman urobil trochu nebezpečný krok, keď sa otvorene vyjadril o možnom konci nadácie. Také správy investori nemajú radi a reagujú na ne veľmi negatívne. Web Coindesk, ktorý správu vydal, navyše v nadpise článku hovoril o hroziacom bankrote, čo následne opravili. Preto niet divu, že sa NEM (XEM) prepadol o dobrých 20 %. Na druhú stranu, ide o úprimné vyhlásenie. Vývojári sú voči komunite féroví a hodlajú jej členom na revanš za pomoc s financovaním poskytnúť lepšiu informovanosť a spolurozhodovanie o činnostiach nadácie.

Čo čítať ďalej?

[HODL] Súhrn najdôležitejších udalostí posledného týždňa

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri.

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Kytka.

Zdroj:
https://www.coindesk.com/

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.