Ponuka kryptoaktív by sa mala viac upraviť, poskytovatelia budú musieť mať povolenie

  • Parlament schválil zákon.
  • Platiť začne už čoskoro.
  • Kryptoaktíva na Slovensku čaká nová éra.
Ekonomika Kryptoaktíva na Slovensku čaká nová éra
Kryptoaktíva na Slovensku čaká nová éra. Zdroj: shutterstock.com/Korawat photo shoot
BitmarketsBitmarkets

Kryptoaktíva budú viac regulované, čaká ich aj väčší dohľad. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív, ktorý schválil parlament, píše TASR.

Jasný cieľ

Cieľom je implementácia euronariadenia o trhoch s kryptoaktívami (Markets in Crypto-Assets Act – MiCA). Týmto nariadením sa upravuje ponúkanie kryptoaktív verejnosti, stanovujú sa osobitné pravidlá pre kryptoaktíva a súvisiace služby a činnosti.

Poskytovatelia služieb súvisiacich s kryptoaktívami budú po novom licencovanými subjektami.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Kryptoaktíva čaká nová éra

Verejná ponuka kryptoaktív a ich prijatie na obchodovanie na obchodnej platforme nie sú v súčasnosti v slovenskom právnom poriadku špeciálne regulované. Takisto je to aj v prípade poskytovania služieb súvisiacich s kryptoaktívami.

Nariadenie MiCA zavádza dve nové kategórie licencovaných subjektov – emitent tokenov naviazaných na aktíva a poskytovateľ služieb kryptoaktív.

Subjekty, ktoré emitujú tokeny naviazané na aktíva alebo poskytujú služby kryptoaktív, budú musieť vynaložiť náklady súvisiace s licenčným konaním. Nariadenie MiCA naviac zavádza novú kategóriu emitentov tokenov elektronických peňazí. Ide o už licencované subjekty, ako banky a inštitúcie elektronických peňazí, ktoré budú po novom musieť plniť dodatočné podmienky dané nariadením, ak emitujú tokeny elektronických peňazí. Niektoré ďalšie podmienky budú musieť splniť aj osoby ponúkajúce kryptoaktíva.

Dohliadať na to bude NBS

Orgánom dohľadu, ktorý bude dohliadať na dodržiavanie ustanovených povinností podľa nariadenia MiCA, bude u nás Národná banka Slovenska. Bude mať oprávnenie udeľovať povolenie verejne ponúkať tokeny naviazané na aktíva a žiadať o ich prijatie na obchodovanie, ako aj udeľovať povolenie poskytovateľom služieb kryptoaktív.

Národná banka Slovenska bude tiež oprávnená udeľovať sankcie za porušenie povinností vyplývajúcich z nariadenia MiCA. Centrálna banka by mala v rámci tejto oblasti vydať opatrenia, ktoré upresnia povinnosti.

Právna úprava bude mať negatívny dopad na rozpočet verejnej správy

Je potrebné upraviť informačné systémy Finančného riaditeľstva SR, a to v predpokladanej sume niečo vyše 198-tisíc eur. Je nutné podľa rezortu financií zdôrazniť, že podstata zdaňovania kryptoaktív zostáva rovnaká ako pri zdaňovaní virtuálnej meny, z tohto dôvodu ďalšie vplyvy neočakávajú.

Vstup zákona do platnosti

Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 15. októbra 2024, okrem niektorých článkov, ktoré nadobudnú účinnosť koncom roka, resp. 1. januára 2025.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:

Najčítanejšie články

1

Deravý zákon. Slovenskí seniori môžu skončiť úplne bez príjmu

2

Zmeny v MHD platné od septembra: O niektorých z nich by ste mali vedieť

3

Čoskoro príde krach. Využite nákup za nízke ceny, odporúča expert

4

Dom za 10 000 eur či auto za 1 600 eur: Štát rozpredáva majetok za zlomok ceny

5

Slováci kradnú v obchodoch vo veľkom. Supermarkety reagujú na kriminálny boom

PR články

Fibonacciho nástroje: Ako vďaka nim zlepšiť svoje obchodné zručnosti?

PR články  | 6. septembra 2024

PR článok XTB. Trading je špecifickou disciplínou, ktorá nie je pre každého. Na rozdiel od dlhodobých investorov, obchodníci často pracujú s celým radom analytických funkcií, ktoré im pomáhajú v lepšej predikcii trhových pohybov.

Od nováčika k úspešnému traderovi

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex