Bankroty na Slovensku pribúdajú. V auguste počet konkurzov stúpol o 150 %

  • Najväčším zamestnávateľom, ktorý skončil v konkurze, bola spoločnosť Chemes.
  • Skrachovanou firmou s najväčšími obratmi bola Oresi Slovakia.
Novinky V auguste na Slovensku stúpol počet konkurzov
V auguste na Slovensku stúpol počet konkurzov. Zdroj: shutterstock.com/Wasan Tita
BitmarketsBitmarkets

V auguste súdy vyhlásili konkurz na 40 firiem, čo je oproti júlovým 16 konkurzom nárast o 150 %. Medziročne však bolo konkurzov o 9 % menej, keď ich počet v auguste 2023 dosiahol 44. V piatok o tom informoval správca úverových registrov, spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau.

Krachovali najmä s.r.o.

90 % dlžníkov tvorili spoločnosti s ručením obmedzeným, pričom väčšina z nich (70 %) nemala žiadneho zamestnanca.

Najväčší počet zamestnancov v rozmedzí 25 až 49 mala spoločnosť Chemes distribúcia z Prešovského kraja. Návrh na konkurz podala sama z dôvodu výpadku tržieb zapríčineného dlhodobým sporom so spoločnosťou Východoslovenská energetika. Zároveň tento rok neplatila spoločnosti SPP za energie. Napriek konkurzu ďalej pokračuje v dodávkach tepla pre domácnosti a podniky v priemyselnom parku.

Firmou s najvyšším obratom bola spoločnosť Oresi Slovakia z Trenčianskeho kraja, ktorá sa zaoberala maloobchodom s nábytkom, svietidlami a domácimi potrebami v špecializovaných predajniach. Oresi Slovakia zaznamenala v roku 2023 celkové výnosy 2,65 milióna eur a stratu viac ako 760 000 eur.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Konkurzy sa vyhlasovali vo všetkých krajoch

Najviac, spolu 12 konkurzov, súdy vyhlásili v Bratislavskom kraji, nasledoval Prešovský kraj s desiatimi a Nitriansky kraj so siedmimi konkurzmi. Trnavský so Žilinským krajom zaznamenali po tri konkurzy, Banskobystrický a Košický po dva konkurzy. Najlepšie obstál Trenčiansky kraj s jediným konkurzom.

August priniesol aj 11 zastavení konkurzných konaní pre nedostatok majetku a 12 zrušení vyhlásených konkurzov z rovnakého dôvodu. Reštrukturalizačné konanie postihlo v auguste dve firmy zo Žilinského kraja.

Eseročka Diago SF sa zaoberá veľkoobchodom so železiarskym a inštalatérskym tovarom a vykurovacími zariadeniami a potrebami. Eseročka Hastra sa venuje výstavbe ciest a diaľnic a v roku 2023 dosiahla výnosy viac ako 21 miliónov eur.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: