Akcie Nvidia začali prudko padať. Čo sa deje?

  • Akcie Nvidia klesli za posledné 2 týždne až o 20 %.
  • Okrem Nvidie klesli aj ostatné popredné firmy v indexe S&P 500.
  • Obavy z recesie a korekcie na globálnych trhoch stále pretrvávajú.
Ekonomika Akcie Nvidia začali prudko klesať
Akcie Nvidia začali prudko klesať. Zdroj: shutterstock.com/DimaBerlin/Muhammad Alimaki
BitmarketsBitmarkets

Dopyt po umelej inteligencii (AI) spôsobil masívne zhodnotenie technologických spoločností. Typickým príkladom je Nvidia, ktorá ťaží z dominantného postavenia na trhu. V posledných týždňoch ale investori prejavili zvýšený záujem o predávanie, čo sa preukázalo aj na samotnej trhovej cene akcií NVDA, uvádza Finbold.

Akcie Nvidia prudko spadli

Prvú zmenu sentimentu investorov sme pozorovali od konca júna po začiatok augusta, kedy cena akcií NVDA klesla až o 35 %. Takéto poklesy nie sú na akciovom trhu bežné a pripomínajú skôr kryptomeny. Zdá sa ale, že pád by mohol pokračovať, keďže odraz od minima nebol dostatočne silný.

Investujete do akcií NVDA alebo indexu S&P 500?

Loading ... Loading ...

V závere augusta sme boli svedkami vytvorenia ďalšieho lokálneho maxima, ktoré bolo v tomto prípade klesajúce oproti tomu júnovému. To znamená, že obchodníci strácajú dočasne dych. Výsledkom je, že akcie klesli podľa údajov TradingView o 20 % len za posledné 2 týždne.

Akcie Nvidia začali klesať

Akcie Nvidia začali klesať. Zdroj: TradingView

Súčasný výpredaj nasledoval po správe spoločnosti o výnosoch za druhý kvartál 2024. Paradoxne ceny klesli aj napriek tomu, že technologický gigant prekonal očakávania analytikov. Štvrťročné príjmy sa vyšplhali za druhý kvartál na úroveň 30 miliárd dolárov, čo je o 1,28 miliardy nad očakávania.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Prečo došlo k poklesu?

Je dôležité poznamenať, že korekcia nastala na celom trhu a nie len v prípade spoločnosti Nvidia. Dôvodom môžu byť obavy z recesie a neistota spôsobená nepriaznivými makroekonomickými ukazovateľmi, akými sú inflácia alebo vysoké úrokové sadzby. Napriek tomu investori ostro sledujú vývoj spoločnosti Nvidia, keďže ide o dominantnú firmu v oblasti AI.

September je najhorší

Ďalším dôvodom poklesu je pravdepodobne aj sezónnosť. Historicky je september najhorší mesiac pre akciový index S&P 500, ktorého súčasťou je aj Nvidia. Index klesol v septembri od roku 1945 v priemere o -0,6 %, čo je bezkonkurenčne najhoršia výkonnosť zo všetkých mesiacov. November a december, naopak, patria medzi najvýkonnejšie mesiace roka.

Výkonnosť akcií podľa mesiacov

Výkonnosť akcií podľa mesiacov. Zdroj: CFRA

V neposlednom rade sme sledovali aj správanie najpopulárnejších investorov na svete. Príkladom je Warren Buffett, ktorý nedávno vykonal významné zmeny vo svojom portfóliu. Podľa údajov Dataroma Buffett predal až 49,33 % akcií Apple zo svojho portfólia. Podobné správanie by mohlo naznačovať narastajúce obavy z blížiacej sa korekcie na globálnych trhoch.

Ak sa viac zaujímate o investovanie, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: FinboldTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.