Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Nvidia opäť prekonala očakávania, investori ale spokojní nie sú

  • Nvidia opäť prekonala všetky očakávania.
  • Čo teda stojí za nespokojnosťou investorov?
PR články Najhodnotnejšia spoločnosť na svete je teraz Nvidia
Najhodnotnejšia spoločnosť na svete je teraz Nvidia. Zdroj: shutterstock.com/Jack Hong
BitmarketsBitmarkets

PR článok XTB. Z hľadiska vplyvu na trh ako celok boli v posledných rokoch najdôležitejšími udalosťami spravidla zasadnutia centrálnych bánk, údaje o nezamestnanosti alebo výsledky inflácie. S nadsázkou možno však teraz povedať, že trh už niekoľko posledných štvrťrokov rovnako netrpezlivo čaká na hospodárske výsledky spoločnosti Nvidia, ktorá sa stala stelesnením súčasného AI boomu. Ako sa teda Nvidii darilo v posledných mesiacoch?

Nvidia opäť prekonala všetky očakávania

Tržby spoločnosti medziročne vzrástli o 122 %, zisk sa zvýšil o 165 % na 16,6 miliardy a čistá marža dosiahla 55,2 %. Celý rast akcií spoločnosti stojí a padá prakticky len na segmente dátových centier, ktorý tvorí zhruba 85 % tržieb firmy, a na ostatné segmenty, ako sú hry, profesionálna vizualizácia alebo automobilový priemysel, sa prakticky nikto nepozerá. Aj tu boli čísla vynikajúce, napriek tomu akcie po zverejnení výsledkov v aftermarkete reagovali poklesom o zhruba 7 %. Bolo teda v správe spoločnosti Nvidia niečo negatívne, čo spôsobilo pokles akcií?

Graf Nvidia

Graf Nvidia. Zdroj: xStation 5

Výhľad by mohol byť vnímaný mierne negatívne. Nvidia totiž v aktuálnom štvrťroku očakáva tržby vo výške 32,5 miliardy USD. Hoci sa pred zverejnením výsledkov očakávalo 32 až 32,4 miliardy, neoficiálne očakávania na Wall Street údajne hovorili až o 33 až 34 miliardách USD. Nvidia tiež prekonala očakávania tržieb o 4,1 %. To je síce pekné číslo, ale jedná sa o najmenšie prekonanie očakávaní za posledných 6 štvrťrokov.

Negatívne možno hodnotiť aj oneskorenie výroby nových čipov Blackwell, pri ktorých sa vyskytli výrobné problémy, ktoré ich masovú výrobu o niekoľko mesiacov odsunú. Inými slovami, vo výsledkoch sa objavilo niekoľko negatívnych čriepkov a trh pravdepodobne očakáva jednoducho perfektné výsledky v spoločnosti, ktorá za posledných niekoľko rokov vzrástla o stovky percent a ktorá sa obchoduje za 58-násobok zisku pri trhovej kapitalizácii 3 bilióny dolárov.

Možno sme sa teda dostali do fázy, keď ďalší rast akcií Nvidie bude ťažší ako doteraz. Viac informácií o najnovších číslach spoločnosti Nvidia nájdete v novom videu Tomáša Vranku.

Nvidia ale samozrejme nie je jedinou firmou, ktorú stojí za to sledovať. V posledných týždňoch bol zverejnený rad zaujímavých dát aj o ďalších Big tech firmách. Títo technologickí giganti sú v mnohom veľmi špecifickí a do veľkej miery v tejto chvíli hýbu celým svetom. Ak sa o Big tech spoločnostiach chcete dozvedieť viac. Analytik XTB Tomáš Vranka tiež znova aktualizoval svoj analytický report na túto tému. V ebooku nájdete všetky aktuálne informácie o spoločnostiach Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta a Tesla.

Aktualizovaný report Investovanie do Big Tech spoločností je zadarmo na stiahnutie na tomto linku: https://sk.xtb.com/investovanie-do-big-tech-spolocnosti 

Stiahnuť report

Investovanie je rizikové. Investujte zodpovedne.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: