Dovolenka s karavanom láka čoraz viac Slovákov. Na toto však mnohí zabúdajú

  • Na jednu vec mnoho vodičov zabúda.
  • Bez nej vás dovolenka s obytným vozom môže stáť majland.
Off topic Dovolenka s karavanom má svoje úskalia
Dovolenka s karavanom má svoje úskalia. Zdroj: shutterstock.com/Voyagerix
BitmarketsBitmarkets

Dovolenka s karavanom láka čoraz viac Slovákov. Azda najväčšou výhodou je, že s bežným vodičským preukazom skupiny B môžete riadiť obytné automobily, dodávky a karavany do 3,5 tony, ktorých je v súčasnosti na trhu aj v požičovniach najviac.

Slováci, pozor:

Aj v tomto prípade si treba dávať pozor na poškodenia, nehody, či vandalizmus, varuje SITA.

 

Keďže nie každý vodič je zvyknutý na vedenie vozidla takýchto rozmerov, dochádza často ku kolízii s predmetmi v okolí. Chýba totiž odhad šírky a dĺžky vozidla.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Úskalia dovolenky s karavanom

Pri karavanoch a prívesoch eviduje poisťovňa Uniqa najčastejšie hlásenia škrabance a poškodenie plášťa, ktoré sa spravidla stanú pri prejazde užšími miestami alebo pri cúvaní.

Značné škody dokážu spôsobiť aj živly, najmä krupobitie a víchrice. Opravy plášťa karavanov a prívesov sú podľa vyjadrení poisťovne veľmi nákladné a často aj nerentabilné, takže v mnohých prípadoch ide o totálnu škodu.

Vyhnite sa pokute

Karavany a prívesu sú najčastejšie vozidlá do 3,5 tony. Ako však upozorňuje Michal Nestarec z oddelenia poistenia motorových vozidiel v Uniqa, ide o hmotnosť vrátane posádky a nákladu, nie bez nich.

Je totiž potrebné poznať tzv. doložnosť alebo prevádzkovú hmotnosť vozidla – teda hmotnosť všetkého, čo do auta nastúpi alebo bude naložené. V zahraničí polícia často prívesy prevažuje i s posádkou a v prípade preťaženia vozidla môže nasledovať vysoká pokuta alebo aj zákaz ďalšej jazdy.

 

Čo sa týka poistenia na tento typ vozidla, podľa odborníka je cena relatívne nízka, pretože ide o ľahšie vozidlo bez motorizácie a podľa zákona je za nehodu zodpovedné vždy ťažné vozidlo jazdnej súpravy.

Havarijné poistenie obytných vozidiel sa vypočíta podľa segmentačných kritérií. Pri požičiavaní obytného auta alebo karavanu by mal majiteľ preukázať a poskytnúť nájomcovi zelenú kartu k vozidlu.

„Čo sa týka havarijného poistenia, ak majiteľ uzatvára poistenie a plánuje vozidlo aj požičiavať, musí to poisťovni oznámiť, aby mohla podľa toho upraviť sadzbu. Sadzba sa riadi aj tým, či vozidlo počas pôžičky riadi jeden vodič alebo či sa striedajú a treba počítať aj so spoluúčasťou,” uzatvára Nestarec.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:

Najčítanejšie články

1

Deravý zákon. Slovenskí seniori môžu skončiť úplne bez príjmu

2

Zmeny v MHD platné od septembra: O niektorých z nich by ste mali vedieť

3

Čoskoro príde krach. Využite nákup za nízke ceny, odporúča expert

4

Dom za 10 000 eur či auto za 1 600 eur: Štát rozpredáva majetok za zlomok ceny

5

Slováci kradnú v obchodoch vo veľkom. Supermarkety reagujú na kriminálny boom

PR články

Fibonacciho nástroje: Ako vďaka nim zlepšiť svoje obchodné zručnosti?

PR články  | 6. septembra 2024

PR článok XTB. Trading je špecifickou disciplínou, ktorá nie je pre každého. Na rozdiel od dlhodobých investorov, obchodníci často pracujú s celým radom analytických funkcií, ktoré im pomáhajú v lepšej predikcii trhových pohybov.

Od nováčika k úspešnému traderovi

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex