Slovenskí motoristi sa radujú. Ceny palív opäť klesli

  • Motoristi majú na slovenských čerpacích staniciach radosť.
  • Klesli ceny všetkých benzínov aj nafty.
Novinky Motoristi tankujú lacnejší benzín a naftu
Motoristi tankujú lacnejší benzín a naftu. Zdroj: shutterstock.com/jittawit21
BitmarketsBitmarkets

Spotrebiteľské ceny benzínov a nafty počas 32. týždňa pokračovali v poklese, keď všetky tri najpoužívanejšie pohonné látky zlacneli medzitýždňovo o takmer jeden cent. Cena stlačeného zemného plynu (CNG), skvapalneného zemného plynu (LNG) aj skvapalneného ropného plynu (LPG) sa mierne zvýšila. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ceny palív

Motoristi nakupovali 98-oktánový benzín v priemere za 1,781 eura, 95-oktánový benzín bol na úrovni 1,572 eura a motorová nafta sa predávala za 1,477 eura za liter.

Oba benzíny sa predávali najlacnejšie za posledných sedem mesiacov, cena motorovej nafty bola na úrovni zo začiatku júna. Aktuálne ceny boli oproti minulému roku nižšie v priemere o 7 %,” priblížil ŠÚ SR.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Motoristi tankujú drahší plyn

Naopak, plyny za ostatný týždeň zaznamenali mierne zdraženie. LPG sa predával za 0,713 eura za liter, o 2,6 centa drahšie ako predchádzajúci týždeň. Zdražel aj kilogram LNG, o 1,1 centa, na 1,609 eura. Cena CNG nepatrne stúpla na hodnotu 1,602 eura za kilogram.

Medziročne bola aktuálna cena najpredávanejšej motorovej nafty nižšia o 8,5 % a kvalitnejší 98-oktánový benzín bol lacnejší o 6,9 %. Cena 95-oktánového benzínu bola v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka nižšia o 5,3 %. Cena LNG bola o 14,2 % vyššia, CNG bol oproti minulému roku drahší o 6,7 % a LPG medziročne stúpol o 2,7 %.

Počas 32. týždňa stál plyn bioLNG 2,340 eura za kilogram, medzitýždňovo jeho cena klesla o 13 centov. Hodnota vodíka zostala na úrovni z posledných mesiacov, kilogram sa nakupoval za 21,6 eura a elektrická energia slúžiaca na nabíjanie elektromobilov bola na úrovni 0,41 eura za 1 kWh (pri rýchlosti nabíjania AC).

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: