Starnutie populácie prinesie ďalší problém. Cítiť ho bude v zdravotníctve

  • V najbližších piatich rokoch by mohli dodatočné náklady dosiahnuť sumu vyššiu ako 900 miliónov eur.
  • Toto sú dôvody.
Ekonomika Starnutie populácie prinesie ďalší problém
Starnutie populácie prinesie ďalší problém. Zdroj: Shutterstock.com/WHYFRAME, PeopleImages.com - Yuri A
BitmarketsBitmarkets

Čoraz vyšší vek populácie má veľký vplyv na náklady v zdravotníctve, ktoré sú čoraz vyššie. Podľa portálu O Peniazoch toto starnutie populácie verejné zdroje pocítia už čoskoro.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť uvádza, že v najbližších piatich rokoch by mohli dodatočné náklady dosiahnuť sumu vyššiu ako 900 miliónov eur.

Výdavky rastú

Zhoršujúci sa demografický trend je na Slovensku už skutočnosťou. Rozpočtová rada poukazuje na to, že náklady verejného zdravotníctva na starostlivosť o jednotlivcov začínajú výrazne rásť po dosiahnutí veku 50 rokov.

„Priemerné ročné výdavky na osoby vo veku približne 55 rokov sú už dvojnásobné v porovnaní s poistencami vo veku okolo 25 rokov, a vo veku 70 až 80 rokov sú až štvornásobne vyššie,” upozornila RRZ na sociálnej sieti.

Po dosiahnutí veku 90 rokov však tieto náklady klesajú z rôznych dôvodov. Pacientom sa napríklad poskytuje menej invazívna alebo menej náročná starostlivosť, ktorá môže byť aj časovo kratšia.

Analýza demografického vývoja na Slovensku naznačuje, že v najbližších rokoch sa dnešné silné ročníky štyridsiatnikov presunú do vekovej kategórie, v ktorej začínajú zdravotné výdavky výrazne narastať.

Aj keď očakávame postupné zlepšovanie zdravia vo vyššom veku, toto v strednodobom horizonte len mierne spomalí rast nákladov spôsobený starnutím silných ročníkov generácie X.

Analytici rozpočtovej rady na základe týchto údajov dokážu pri nezmenených predpokladoch odhadnúť, ako sa zvýšia výdavky na zdravotníctvo v porovnaní so scenárom, v ktorom by nedošlo k demografickej zmene.

„Aby bol zachovaný súčasný štandard zdravotnej starostlivosti, demografický vývoj si už v roku 2028 vyžiada takmer 300 miliónov eur len kvôli demografickým zmenám,” upozornila rozpočtová rada. V najbližších piatich rokoch sa pritom očakávajú dodatočné náklady v celkovej výške viac ako 900 miliónov eur.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Problémom nie sú iba náklady

Starnutie populácie Slovenska zvýši deficity verejných financií o 2,8 percenta hrubého domáceho produktu, uvádza portál TREND.

Analytici Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Daniel Pastorek a Martin Šuster uvádzajú, že v priebehu najbližších 50 rokov sa bude počet ľudí v produktívnom veku na Slovensku znižovať. Stojí za tým dlhodobo nízka úroveň plodnosti, no tiež zvyšovanie dĺžky života. 

„Podiel ľudí v produktívnom veku v populácii klesne z aktuálnych 55,6 percenta na približne 45,5 percenta. Naopak, podiel seniorov v populácii sa zvýši z dnešnej pätiny na takmer tretinu,” vyčíslili analytici.

Podľa nich sa časť efektov starnutia populácie zmierni postupným zvyšovaním dôchodkového veku, aby obdobie strávené na dôchodku trvalo približne 20 rokov. Výrazný nárast populácie vo veku medzi 70 a 90 rokmi však preváži a náklady spojené so starnutím budú rásť. „Naše verejné financie dnes vyzerajú, akoby sa žiadne starnutie neodohrávalo,” upozornili Pastorek a Šuster.

Pripomenuli, že v minulosti sa prijali opatrenia na prípravu na toto obdobie. Medzi tieto opatrenia patrilo zavedenie druhého dôchodkového piliera, ktorý mal zmierniť budúce náklady prvého piliera, zvyšovanie veku odchodu do dôchodku a obmedzovanie rastu úrovne penzií.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: O peniazochTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.