Došlo k najhoršiemu: Globálne trhy klesajú voľným pádom

  • Pád trhov spustil nárast úrokovej sadzby v Japonsku.
  • Index Nikkei klesol v najnižšom bode až o takmer 30 %.
  • Všetky trhy padajú okrem zlata, ktoré útočí na historické maximum.
Ekonomika Kríza a pád ekonomiky
Kríza a pád ekonomiky. Zdroj: shutterstock.com/Who is Danny/sweet_tomato
BITmarketsBITmarkets

Globálne trhy zaznamenali za posledné dni masívne likvidácie. Prepad v takomto rozsahu sme na trhoch nevideli roky a dá sa povedať, že trhy neustále rástli od prelomu rokov 2022 a 2023. Najviac utrpeli aktíva, ktoré sa považujú za rizikovejšie, zatiaľ čo trh so zlatom sa pohybuje blízko historického maxima.

V Japonsku praskla bublina

Počiatky a dôvody nedávneho kolapsu môžeme hľadať v Japonsku. Dianie v japonskej ekonomike je obzvlášť významné a ovplyvňuje globálne trhy, keďže Japonsko dosahuje tretie najväčšie HDP po Číne a USA.

Úrokové sadzby v Japonsku

Japonská centrálna banka na svojom zasadnutí na konci júla 2024 nečakane zvýšila svoju kľúčovú krátkodobú úrokovú sadzbu na približne 0,25 % z predchádzajúceho rozpätia 0 až 0,1 %, ktoré stanovila v marci. Na druhej strane japonský jen stúpol oproti americkému doláru o 14 % za posledný mesiac.

Nárast úrokovej sadzby v Japonsku

Nárast úrokovej sadzby v Japonsku. Zdroj: Tradingeconomics

Práve nárast jenu bol predzvesťou toho, že trh s jeho požičiavaním je prehriaty. Investori si ho totiž požičiavali za nízke úrokové sadzby a investovali do aktív s lepšou návratnosťou. Táto špekulácia, zdá sa, trvala iba do istého bodu a trh skolaboval. To, čo nasledovalo, sme mohli vidieť na japonskom akciovom indexe Nikkei, ktorý sa prepadol v najnižšom bode až o 30 %.

Nikkei klesol o takmer 30 percent

Nikkei klesol o takmer 30 percent. Zdroj: TradingView

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Globálne trhy krvácajú s výnimkou zlata

Keďže Nikkei je jeden z popredných akciových indexov na svete, je logické, že to zasiahlo celý svet. Nasledoval Nasdaq, ktorý klesol v najnižšom bode o 15 %, zatiaľ čo menej volatilný S&P 500 spadol o takmer 10 %. Utrpeli aj kryptomeny, keďže Bitcoin klesol o 30 % a Ethereum o 37 %.

Na trhu s drahými kovmi je situácia o čosi zaujímavejšia. Zatiaľ čo striebro za posledné dni kleslo len o 8 %, zlato len o menej ako 3 %. Počas posledných rokov sme mohli vidieť, že striebro nestíhalo držať krok so zlatom, ktoré sa momentálne obchoduje tesne pod historickým maximom. Práve neisté časy, aké zažívame v súčasnosti, hrajú do kariet zlatu.

Je dosť pravdepodobné, že súčasný pád spôsobí dočasný koniec dlhodobého rastu globálnych trhov. Ide o najstrmší pád za posledné dva roky a trhy zrejme potrebujú vychladnúť. Pred prasknutím bubliny sme vás informovali už začiatkom júla a napokon k tomu aj došlo.

Ak sa viac zaujímate o ekonomiku, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TradingViewTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.