Slovenská ekonomika rástla. Ovplyvniť ju však môže hroziaca recesia

  • Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) by tak mohli klesať rýchlejšie.
  • Okrem iného došlo k prepadu kryptomien.
Ekonomika Slovenská ekonomika rástla
Slovenská ekonomika rástla. Zdroj: Shutterstock.com/Ground Picture
BITmarketsBITmarkets

Hrubý domáci produkt (HDP) domácej ekonomiky vzrástol v prvom štvrťroku tohto roka medziročne o 2,7 %. Ide o jeden z najvyšších rastov v rámci eurozóny, pričom inflácia sa taktiež znížila a dosahovala požadovanú výšku približne dve percentá.

V posledných dňoch však došlo k negatívnym výkyvom na svetových trhoch, čo by mohlo predstavovať začiatok možnej recesie. Tá by mohla následne negatívne ovplyvniť naše hospodárstvo, upozornil v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Hrozba blížiacej sa recesie

„Na trhoch sme v závere minulého týždňa videli výpredaje na akciovom trhu po zverejnení údajov z amerického trhu práce, ktoré mohli naznačiť hrozbu prichádzajúcej recesie. V predchádzajúcich dňoch sme videli silné poklesy technologických akcií na čele s matkou pokroku umelej inteligencie, firmy Intel. Dnes sme videli najvýraznejší prepad japonského indexu Nikkei od roku 1987,” priblížil odborník.

 

Okrem iného došlo k prepadu kryptomien a významné ekonomické subjekty znižujú svoje technologické portfóliá a začínajú hromadiť hotovosť, dodal analytik. Tieto udalosti na svetových trhoch by mohli prinúť centrálne banky k uvoľňovaniu menových politík.

Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) by tak mohli klesať rýchlejšie, čo by mohlo paradoxne stimulovať slovenský sektor priemyslu a nehnuteľností.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Sektor priemyslu a nehnuteľností v SR narúša podľa Boháčka všeobecne pozitívny trend vývoja domácej ekonomiky v tomto roku. „Výrobný sektor trápi najmä utlmený rast nemeckého dopytu, a stavebníctvo a viaceré ďalšie na kapitál náročné odvetvia a firmy, sužuje najmä vysoké úrokové zaťaženie v porovnaní s poslednými rokmi,” priblížil.

Napriek negatívnym trendom v globálnom hospodárstve odborník predpokladá, že ich neželané dôsledky by sme mohli na našom trhu pocíť najskôr koncom tohto roka.

„Z celkového pohľadu tak môže platiť, že súčasné problémy nám pomôžu v tom, čo nás doteraz trápilo najviac, a to vysoké úroky a náklady na dlh. Trvanie a magnitúda výpredajov rizikových aktív bude vytvárať hranicu medzi posilnením nášho rastu a jeho prepadom,” uzavrel Boháček.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: