Je zavedenie bankovej dane fiaskom? Štát sa raduje, no zisky slovenských bánk klesli

  • Slovenský bankový sektor má v súčasnosti jedno z najvyšších daňových zaťažení v Európskej únii.
  • Banky napriek poklesu ziskovosti zvýšili osobné náklady o 7 %.
Ekonomika Banky za prvých 6 mesiacov zarobili stovky miliónov eur
Banky za prvých 6 mesiacov zarobili stovky miliónov eur. Zdroj: Shutterstock.com/wahyu dipta, Mehaniq
BITmarkets BITmarkets

Za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahol slovenský bankový sektor čistý zisk 547,4 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to podľa údajov Národnej banky Slovenska pokles o 3,1 % resp. 17 mil. eur.

Tento pokles je podľa vyjadrení Slovenskej bankovej asociácie spôsobený zavedením novej bankovej dane, ktorá výrazne ovplyvňuje finančné výsledky bánk. V regióne strednej Európy sú tak slovenské banky podľa asociácie v ziskovosti na poslednom mieste.

Vysoké daňové zaťaženie

Do júna už zaplatili banky na Slovensku na daniach vrátane bankového odvodu takmer 353 mil. eur. To je medziročný nárast o 131 %. Slovenský bankový sektor má tak v súčasnosti podľa bankovej asociácie jedno z najvyšších daňových zaťažení v Európskej únii (EÚ). Negatívny vplyv na zisk sektora mala okrem toho inflácia, ktorá sa odrazila v raste prevádzkových nákladov.

Banky napriek poklesu ziskovosti zvýšili osobné náklady o 7 %, čo sa tiež negatívne premietlo na ich hospodárení. Naopak, pozitívny vplyv na zisk mali čisté úrokové výnosy. Tie stúpli o 140,4 mil. eur, resp. 13,1 %, ako aj nižšia tvorba opravných položiek k znehodnoteným úverom.

Kým stav úverov obyvateľstvu v júni stúpol medziročne o 3 % na 53,2 mld. eur., úvery podnikom mierne klesli o 0,5 % na 24,2 mld. eur.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Úvery podnikom pritom podľa asociácie často bývajú predindikátorom hospodárskeho vývoja do budúcnosti, kde je ich pokles obvykle spojený s poklesom ekonomickej aktivity.

Pod vplyvom rastúcich úrokových sadzieb a rastúcich príjmov vzrástli vklady obyvateľstva o 5,4 % na 48,8 mld. eur a firiem až o 13,2 % na 20,2 mld. eur.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: