Alianca moderného obchodu zdanenie reťazcov odmieta. Ceny potravín by sa zvýšili

  • Takáto daň je ako zvýšenie DPH, ale s dopadom iba na potraviny, nie na iné luxusné tovary.
  • S týmto návrhom v stredu prišla Slovenská národná strana.
Ekonomika Alianca moderného obchodu zdanenie reťazcov odmieta
Alianca moderného obchodu zdanenie reťazcov odmieta. Zdroj: Shutterstock.com/ViDI Studio
BITmarkets BITmarkets

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) plánované zdanenie obchodných reťazcov odmieta. S týmto návrhom v stredu prišla Slovenská národná strana (SNS) s tvrdením, že tvrdá ruka štátu je jediný spôsob, ako dostať ceny potravín pod kontrolu. No ako upozorňuje aliancia moderného obchodu, zdanenie by spôsobilo skokové zdraženie potravín.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

„Ak by sa takýto zákon prijal, išlo by o novú daň výlučne iba na potraviny, čo by bolo jednoznačne antisociálne opatrenie roka,” hovorí predseda SAMO Martin Krajčovič.

Nesporný fakt

Kým v roku 2018 pri snahe uplatniť takúto daň pre obchodné reťazce na Slovensku sa to iba predpokladalo, dnes sa to dá najmä na maďarskom príklade potvrdiť ako nesporný fakt. Takáto daň je ako zvýšenie DPH, ale s dopadom iba na potraviny, nie na iné luxusné tovary, ktoré si bežní ľudia nekupujú, čo je podľa aliancie nespravodlivé, najmä k najslabším sociálnym skupinám obyvateľstva.

 

Aliancia upozorňuje pritom aj na dve analýzy ministerstva financií, ktoré prijala súčasná vláda. Tie preukázali, že ceny porovnateľných produktov na Slovensku sa buď zhodujú alebo sú dokonca nižšie než napríklad v Česku či Maďarsku. Zároveň závery oboch analýz neodporúčajú prijímať žiadne regulačné opatrenia.

Obchodníci združení v SAMO sú presvedčení, že ak chce vláda skutočne priaznivo ovplyvniť situáciu v obchode a v cenovom vývoji potravín, mala by svoje úsilie nasmerovať nie do reštriktívnych opatrení, ale najmä do zlepšovania podnikateľského prostredia, masívnej podpory domácich producentov, či konsolidácie systému DPH.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: