Tieto známe európske pláže vynechajte. Sú plné odpadkov a znečistenia

  • Ak plánujete dovolenku pri Stredozemnom mori, niektorým plážam by ste sa mali radšej vyhnúť.
  • Sú znečistené viac, ako by mali byť.
Off topic Tieto známe európske pláže vynechajte
Tieto známe európske pláže vynechajte. Zdroj: Shutterstock.com/fokke baarssen, PeopleImages.com - Yuri A
BITmarkets BITmarkets

Španielski vedci v spolupráci s Európskou kozmickou agentúrou (ESA) vykonali podrobné mapovanie oblasti Stredozemného mora. Ich cieľom bolo identifikovať úseky s najväčším množstvom odpadu vo vode. Pri mapovaní použili pokročilé algoritmy a satelitné snímky, píše žurnál Nature Communications.

Pomocou vyvinutej technológie a komplexnej analýzy mapovaných oblastí sa odborníkom podarilo zozbierať dáta z približne 300 000 satelitných snímok. Z týchto záberov dokázali identifikovať celkovo 14 374 hladinových škvŕn.

Takmer 100 kilometrov štvorcových

Hladinové škvrny sú oblasti, kde sa vo vode koncentruje znečistenie. Ich prítomnosť môže ovplyvňovať prúdenie odpadu v mori, čím sa znečistenie ďalej dostáva na pobrežie. Vedci zistili, že tieto pásma v Stredozemnom mori pokrývajú plochu približne 94,5 km².

Na základe výsledkov štúdie vytvorili oceánografi podrobnú mapu, ktorá zobrazuje úroveň znečistenia plastovým odpadom v celom regióne. Zaujímavosťou je, že niektoré z najviac znečistených oblastí sú zároveň obľúbenými dovolenkovými destináciami.

Ako uvádza portál iDnes.cz, turisti by sa mali vyhnúť úseku medzi Terstom a Benátkami. Okrem toho sú kritické aj pásma v južnom Španielsku, no aj v Tunisku a Alžírsku. Najlepšie hodnotenie nemá ani východné pobrežie Grécka, miesta pri Neapole alebo turecké letoviská Alanya a Side.

Naopak, oblasti s nízkym znečistením nájdete napríklad na východnom pobreží Španielska, v okolí Korziky a východnej Sardínie, ako aj na pobreží Chorvátska. Portál tiež poukázal na čistotu južného pobrežia Kréty a tureckého Izmiru.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Rekordné množstvo mikroplastov

Podľa správy Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) je približne 87 percent Stredozemného mora znečistených a obsahuje rekordné množstvo mikroplastov. Na začiatku júla o tom informoval portál teraz.sk.

Podľa WWF sa v mori nachádzajú toxické kovy, pesticídy, priemyselné chemikálie a plastový odpad, pričom koncentrácia mikroplastov dosiahla rekordných 1,9 milióna častíc na meter štvorcový. Ide o najvyššiu hodnotu, aká bola kedy zaznamenaná v hlbokom mori.

Tieto informácie pochádzajú zo správy “V chorom prostredí nie je žiadne zdravie” (There Is No Health In A Sick Environment), ktorú WWF zverejnil pri príležitosti Medzinárodného dňa Stredozemného mora, ktorý sa oslavuje od roku 2014.

Podľa správy dosahujú rekordné úrovne znečistenia aj jazerá a rieky. WWF uvádza, že znečistenie vody vedie na celom svete každoročne k približne 1,4 milióna predčasným úmrtiam.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Nature CommunicationsTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.