Ak letíte na dovolenku s dieťaťom, na toto máte nárok zadarmo. Mnohí Slováci o tom netušia

  • Rodičia o tejto možnosti väčšinou nevedia.
  • Cestovanie s dieťaťom si vyžaduje veľa batožiny.
  • Za jednu vec však platiť nemusíte.
Ekonomika Cestovanie s dieťaťom
Cestovanie s dieťaťom. Zdroj: shutterstock.com/Matej Kastelic
BITmarkets BITmarkets

Cestujúci s dieťaťom má právo na bezplatnú leteckú prepravu jedného kusu pomôcky pre dojča, ako je napríklad detský kočík. Oznámila to hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Demovičová.

Preprava zadarmo

Niektoré letecké spoločnosti umožňujú prepravu aj ďalšieho kusu detskej potreby, ako je autosedačka alebo bugina.

Tieto veci sa odovzdajú palubnému personálu pred nástupom do lietadla, píše SITA.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Mamička tak môže mať kočík pri sebe počas celej doby vybavovania na check-ine, rovnako pri prechode bezpečnostnou kontrolou až po samotný nástup do lietadla. Kočík nie je prepravovaný na palube lietadla ako príručná batožina, ale v batožinovom priestore lietadla, s výnimkou skladacích bugín, ktoré je možné poskladať do rozmerov príručnej batožiny a umiestniť do batožinového priestoru na palube.

Do akého veku?

Kočík môžu zdarma prepraviť aj rodičia dieťaťa, ktoré je staršie ako dva roky.

„Kočík pre potreby prepravy dieťaťa je akceptovaný bezplatne spravidla až do veku 12 rokov dieťaťa,” informovala hovorkyňa bratislavského letiska.

Cestovanie s dieťaťom na bratislavskom letisku

Rodičom ďalej odporúča, aby si kočík už pri registrácii na let označili. Avšak, v prípade, ak rodičia dieťaťa kočík nepotrebujú mať pri sebe počas celej doby strávenej na letisku, môžu ho odovzdať ako podanú, nadrozmernú batožinu.

Na bratislavskom letisku je tiež možnosť dať si za poplatok zabaliť kočík do fólie, aby nedošlo k jeho poškodeniu. Ak cestujú rodičia len s príručnou batožinou, kočík môže byť označený aj pri nástupnej bráne.

Kočík je v závislosti od letiska rodičom k dispozícii ihneď po vystúpení z lietadla alebo v príletovej hale na batožinovom páse, prípadne ešte v sekcii s nápisom Nadrozmerná batožina.

Hovorkyňa bratislavského letiska zároveň rodičov detí upozornila na to, aby všetky deti mali platný cestovný doklad.

Skontrolujte pred odletom dĺžku platnosti pasu dieťaťa, keďže pre deti sa vydávajú s platnosťou na dva roky. Pri letoch do určitých krajín (Turecko, Egypt, Omán atď.) treba mať platný pas ešte aspoň päť či šesť mesiacov po návrate z destinácie. Pri letoch do Albánska a Čiernej Hory ešte aspoň tri mesiace po prílete.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: