Predaj a množstvo bytov v Bratislave rastie. Analytik predpovedá, aký bude zvyšok roka

  • Ku koncu druhého štvrťroka 2024 sa na bratislavskom realitnom trhu ponúkalo 3 468 bytov v novostavbách.
  • V druhej polovici roka 2024 očakávajú pokračujúce oživovanie dopytu.
Ekonomika Predaj a množstvo bytov v Bratislave rastie
Predaj a množstvo bytov v Bratislave rastie. Zdroj: Shutterstock.com/4 PM production, efirm
BITmarkets BITmarkets

V Bratislave postupne rastie predaj a pribúdajú nové byty, ceny sa však zásadne nemenia. Vyplýva to z aktuálnej správy spoločnosti Bencont Investments. Cena bytov sa podľa nej posunula nahor len štrukturálne v dôsledku prírastku novej ponuky a dosiahla 5008 eur za meter štvorcový s DPH. Ponuka bytov sa ku koncu druhého štvrťroka rozšírila na 3468 bytov.

Ku koncu druhého štvrťroka 2024 sa na bratislavskom realitnom trhu ponúkalo 3468 bytov v novostavbách v rámci 91 projektov.

Nárast ponúkaných bytov

„Po necelých dvoch rokoch nastal prvý nárast počtu ponúkaných bytov, keď sa ponuka navýšila o 208 bytov,” priblížili analytici s tým, že priemerná jednotková cena ponúkaných bytov medziročne vzrástla o 5,57 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa ceny zvýšili o 2,9 percenta.

Priemerná absolútna cena vzrástla v druhom štvrťroku o 8100 eur (2,46 percenta) na aktuálnych 337 300 eur s DPH, čo je medziročný nárast o 8,17 percenta.

„Bratislavský medián absolútnych cien je však o 58 400 eur nižší, na čom je možné ilustrovať rozdiel medzi prémiovými projektami a bytmi v nachádzajúcimi sa v strednom segmente,” vysvetľujú analytici. Priemerná interiérová plocha ponúkaných bytov zostala nezmenená na úrovni 63,89 metrov štvorcových po raste len o 0,5 percenta.

„Predaj novostavieb pokračoval v oživovaní aj v druhom štvrťroku 2024 keď sa v Bratislave predalo celkom 327 nových bytov,” poznamenala spoločnosť. Jednotková cena predaných bytov sa pohybovala na úrovni 4 587 eur za meter štvorcový s DPH, pričom medziročne vzrástla o 4,77 percenta.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Oživovanie realitného trhu

Priemerná absolútna cena predaných bytov medziročne mierne klesla o 1,13 percenta a dosiahla 301 401 eur s DPH.

Podľa hlavného analytika Bencont Investments Rudolfa Bruchánika posledný vývoj poukazuje na postupné oživovanie realitného trhu, napriek vyšším úrokovým sadzbám.

„Aj napriek tomu, že predaj bytov sa postupne prebúdza aj pri súčasných úrokových sadzbách, tak stále platí, že úrokové sadzby sú naďalej najväčším obmedzením dostupnosti bývania pre veľkú časť potenciálnych kupujúcich,” konštatuje analytik.

V druhej polovici roka 2024 očakávajú pokračujúce oživovanie dopytu a rast predaja bytov, čo bude vytvárať priestor na rozširovanie ponuky nových bytov. „Vzhľadom na dopĺňanie ponuky bytov pri mierne rastúcom dopyte bude cena aj naďalej stagnovať,” uzatvára Bruchánik.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: