Týmito chybami k sebe domov pozývate zlodejov. Robí ich takmer každý Slovák

  • Ak v lete plánujete dovolenku, nemali by ste zabúdať na svoju domácnosť.
  • Počas vašej neprítomnosti je totiž pre zlodejov ešte príťažlivejšia.
Off topic Týmito chybami k sebe domov pozývate zlodejov
Týmito chybami k sebe domov pozývate zlodejov. Zdroj: Shutterstock.com/Brian A Jackson, Mike_dziabek
BITmarketsBITmarkets

Počas leta mnohí Slováci vyrážajú na dovolenky. V tých lepších prípadoch požiadajú svojich susedov, aby im dom alebo byt občas skontrolovali. V horších prípadoch svoje obydlie nechajú úplne nezabezpečené.

Na to, že dovolenkujúci Slováci sú zlatou baňou pre zlodejov, na sociálnej sieti upozorňuje polícia Slovenskej republiky.

Mnohí zabúdajú na základné veci

„Stretávame sa s prípadmi, keď občania zabudnú zavrieť okno a nechajú ho otvorené na vetračku, alebo zabudnú na okná v pivnici rodinného domu, špajze, toalety, strešné okno a podobne. Rada je jasná – zavrite všetky okná. Okná môžete spraviť ešte bezpečnejšími nalepením bezpečnostnej fólie,” upozornila polícia.

Polícia napríklad poukazuje na to, že dovolenkujúcim neodporúča používať sociálne siete na informovanie o tom, že odchádzate na dovolenku. Zároveň by ste mali obmedziť pridávanie rôznych statusov a fotografií, kým ste ešte na dovolenke. Týmto spôsobom totiž upozorníte zlodejov, že nie ste doma, a dáte im príležitosť.

Okrem toho polícia radí, aby ste v prvom rade zabezpečili svoj domov kvalitnými mechanickými prostriedkami. Ide najmä o kvalitné okná, dvere a zámky. Taktiež sa odporúča vytvoriť zdanie, že vo vašej domácnosti sa niekto nachádza. Pomôcť môžu napríklad ektronické spínacie zariadenia, ktoré dokážu zapnúť svetlo alebo televíziu.

Skvelým pomocníkom v čase, kedy nie ste doma, je Pult centralizovanie ochrany Policajného zboru. Samozejmosťou je dôkladné zamknutie dverí  a zatvorenie okien. Ide totiž o najľahší prístup do vašej domácnosti pre zlodejov. Ak ste uvažovali nad tým, že by ste kľúče schovali pod rohožku alebo do kvetináča, svoje rozhodnutie by ste mali prehodnotiť.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Obyčajné fotky vás môžu pripraviť o všetko

Počas dovolenky by mali ľudia myslieť aj na digitálnu bezpečnosť. Zdieľanie informácií o svojej aktuálnej polohe na sociálnych sieťach môže totiž ohroziť bezpečnosť ich domova. Upozornila na to bezpečnostná spoločnosť Eset, ktorá poskytuje rady, ako chrániť svoje údaje a digitálne zariadenia.

Hoci je lákavé zdieľať fotografie a zážitky z dovolenky okamžite, buďte obozretný. Zdieľanie informácií o vašej aktuálnej polohe môže prilákať nežiaducich návštevníkov k vášmu domovu, keď ste preč. Spoločnosť odporúča počkať so zdieľaním zážitkov, až kým sa nevrátite z dovolenky.

V prípade straty alebo krádeže zariadenia je podľa spoločnosti dôležité mať pripravený plán. Pred odchodom na dovolenku by si mali dovolenkári zaznamenať sériové čísla svojich zariadení a kontakty na zákaznícku podporu, aby v prípade potreby mohli blokovať SIM kartu alebo zariadenie.

Niektoré bezpečnostné aplikácie umožňujú na diaľku vymazať obsah zariadenia, čím sa zabráni zneužitiu dát.

Podľa spoločnosti by mali byť dovolenkári opatrní pri používaní verejných Wi-Fi sietí v kaviarňach, hoteloch alebo na pláži. Kybernetickí útočníci často ľahko napádajú nezabezpečené siete. Pri využívaní verejných Wi-Fi sietí sa preto odporúča používať virtuálnu privátnu sieť (VPN), ktorá šifruje internetové pripojenie a chráni dáta.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.