Bitcoin ako rezervná mena? Toto si myslí známy obchodník

  • Bitcoin sa možno stane rezervnou menou.
  • Najväčšou výhodou je jeho decentralizácia.
  • Technologicky však na to ešte nie je spôsobilý.
Novinky Bitcoin by mal byť viac stredobodom záujmu
Bitcoin by mal byť viac stredobodom záujmu. Zdroj: shutterstock.com/Andreanicolini
BITmarkets BITmarkets

Analýza trhu s kryptomenami naznačuje, že Bitcoin by mohol dosiahnuť hodnotu 1 milióna dolárov do desiatich rokov a stať sa tak rezervnou menou budúcnosti. Táto predpoveď prichádza v čase, keď sa zvyšuje adopcia kryptomien na celom svete a finančné trhy začínajú vnímať Bitcoin ako legitímne aktívum. Priaznivci kryptomien by takúto situáciu privítali, v tomto texte sa však pozrieme na to, či je to možné, prípadne aké okolnosti by museli nastať.

Bitcoin ako rezervná mena

Bitcoin, ktorý bol pôvodne predstavený v roku 2009, postupne získava na popularite a dôveryhodnosti medzi inštitucionálnymi investormi. V posledných rokoch sme boli svedkami toho, ako sa veľké finančné korporácie a dokonca aj vlády začali zaujímať o ponúkané možnosti. Tie sú pre Bitcoin špecifické a tvoria vlastne jeho identitu. Rastúci záujem a adopcia zo strany inštitucionálnych investorov sú kľúčové faktory, ktoré môžu Bitcoin katapultovať na pozíciu rezervnej meny budúcnosti.

S rastúcou akceptáciou Bitcoinu ako platobného prostriedku a uchovávateľa hodnoty rastie aj jeho cena. Predpovede, že Bitcoin môže dosiahnuť hodnotu 1 milióna dolárov, vychádzajú z predpokladov, že kryptomena bude pokračovať v získavaní dôvery a širšej adopcie na globálnej úrovni. Táto predpoveď tiež reflektuje potenciálny vplyv inflácie a devalvácie tradičných mien, ktoré by mohli posilniť pozíciu Bitcoinu ako alternatívy.

Problémom je predovšetkým súčasný finančný systém. Ten pracuje so zadlžovaním ako niečím, čo je bežné a vlastne aj želané. Lenže commom sense jednoducho hovorí, že raz tento systém prestane fungovať. Nie je možné odhadnúť časový rámec, ale toto je jediná istota.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Dôvody, prečo sa to môže stať

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by sa Bitcoin mohol stať svetovou rezervnou menou. Po prvé, Bitcoin je decentralizovaný a nie je pod kontrolou žiadnej vlády alebo finančnej inštitúcie. To znamená, že jeho hodnota nie je priamo ovplyvnená politickými alebo ekonomickými rozhodnutiami jednotlivých štátov. Po druhé, obmedzená ponuka Bitcoinu – maximálne 21 miliónov mincí – zaručuje jeho deflačnú povahu, čo je výhodné v porovnaní s fiat menami, ktoré môžu byť neobmedzene tlačené.

  • Je veľmi mierne inflačný
  • Nie je ovládaný žiadnou vládou
  • Je decentralizovaný a bezpečný

  • Transakcie ešte nemajú požadovanú efektivitu
  • V súčasnosti je technologicky náročný
  • Zatiaľ nízka miera adopcie

Napriek optimistickým predpovediam však existujú aj výzvy, ktorým Bitcoin musí čeliť, aby sa mohol stať skutočne globálnou rezervnou menou. Medzi ne patrí volatilita cien, regulatívne otázky a technologické prekážky, ako sú škálovateľnosť a efektívnosť transakcií. To sú technické a politické záležitosti, ktoré síce Bitcoin ovplyvňujú, ale veľmi nepriamym spôsobom.

Bitcoin ako potenciálna budúca rezervná mena otvára diskusiu o budúcnosti financií a spôsobe, akým vnímame hodnotu a peniaze. Či už dosiahne hodnotu 1 milióna dolárov alebo nie, jeho vplyv na finančné trhy a spôsob, akým sa transakcie uskutočňujú, je neodškriepiteľný.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Bitcoin NewsTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.