Korporátna chamtivosť nemá konca – ceny sa zvyšujú viac ako inflácia

Ekonomika Inflácia rastie kvôli korporátom.
Inflácia rastie kvôli korporátom. Zdroj: shutterstock.com/perfectlab/PERO studio
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Hlavný ekonóm Corbu LLC, Samuel Rines hovorí, že spoločnosti, ktoré riadia infláciu testovaním tolerancie spotrebiteľov voči zvyšovaniu cien, zapríčiňujú neefektivitu politiky FED-u. Podľa správy Beincrypto, práve korporáty využívajú nepriaznivé makroekonomické udalosti na zvýšenie cien a tým sa zvyšuje aj inflácia.

Inflácia je poháňaná korporátmi

V rozhovore pre Bloomberg Rines uviedol, že zvýšenie cien nezodpovedá priamo úmerne rastu inflácie. Tento nepomer nazval ako testovanie tolerancie spotrebiteľov. Ignorácia chamtivosti korporátnych spoločností by mohla predstavovať pre FED vážny problém. Neúmerný rast cien si totiž vyžaduje extrémne zvyšovanie úrokových sadzieb.

Nedávno sme vás informovali o tom, že FED bude musieť pokračovať v agresívnej menovej politike, až pokým nenájde „bod bolesti pre spotrebiteľský dopyt.” To by mohlo znamenať, že dôjde ku zvýšeniu o 50 bázických bodov namiesto 25. Na druhej strane, po piatkovom zverejnení údajov o trhu práce v USA americký prezident zdôraznil, že môže dôjsť k pozvolnejšiemu zvyšovaniu. Najbližšie zasadnutie FOMC sa koná podľa stránky FederalReserve 21. a 22. marca.

Pre čitateľov sme vytvorili Discord komunitu, kde každý deň prispievame s hodnotným obsahom. Pridaj sa cez tento odkaz. Tie najaktuálnejšie novinky sleduj na našom Instagrame a Facebooku.

Slováci čelia nízkym mzdám

Medzitým je rovnaká situácia aj v eurozóne. Inflácia je vyššia ako v USA, a to konkrétne na úrovni 8,60 %. ECB pravdepodobne bude najbližšie zvyšovať úrokové sadzby o 50 bázických bodov, ako sme vás informovali v článku ECB tvrdo pritlačila v boji s infláciou v Eurozóne – aké sú výsledky?

Inflácia na Slovensku

Inflácia na Slovensku. Zdroj: statistics.sk

Reálna mzda na Slovensku klesla najviac za posledných 22 rokov a v kombinácii s neúmerne rastúcimi cenami, ktoré vyvolávajú korporátne spoločnosti, je tento stav dlhodobo neudržateľný. Podľa správy Ministerstva financií Slovenskej republiky, by v nasledujúcich rokoch nominálna mzda mala prevýšiť rast inflácie. Nevyhnutné však je, aby rástla aj reálna mzda.

Bez nárastu reálnej mzdy nie je možné stimulovať dopyt, keďže úspory dosahujú nízku úroveň. Bežní ľudia sú v súčasnosti v pasci medzi vysokými cenami a nízkymi reálnymi mzdami. Je pravdepodobné, že zmena tejto nepriaznivej situácie nastane najskôr až v roku 2024.

Mohlo by ťa zaujímať: Držíte na účte iba eurá? Robíte chybu. Do akých mien sa oplatí investovať?

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.