Rastúci trend bitcoinu slabne. Je čas vyberať zisky?

Novinky Bitcoin slabne. Je čas vyberať zisky
Bitcoin slabne. Je čas vyberať zisky. Zdroj: shutterstock.com/pathdoc/Alexandru Nika
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Bitcoin spôsobil počas roku 2022 z dôvodu masívneho prepadu ceny vrásky na čele nejednému ťažiarovi. Mnohé ťažobné pooly ukončili svoje aktivity a iné zbankrotovali. Posledný úder prišiel podľa portálu Coinpedia v podobe vysokej inflácie a nákladov na prevádzkovanie ťažobných zariadení.

Nálada baníkov sa ale za posledné týždne rýchlo obrátila, keďže bitcoin vytvoril najsilnejší rast za posledný rok, o čom sme vás informovali v článku Kryptomenoví investori sa znovu tešia – Bitcoin rastie najviac od roku 2020. Podľa údajov analytickej spoločnosti Santiment počas januára veľkí investori nazhromaždili až 70 000 BTC.

Už skôr sme vás informovali o tom, že až 97,5 % krátkodobých držiteľov dosahuje zisky a vždy v minulosti bola podobná situácia predzvesťou vytvorenia maxima. Prehnaný pozitivizmus signalizuje aj index strachu a chamtivosti, informuje Alternative. V čase písania článku index dosahuje chamtivosť na úrovni 55 bodov zo 100 a naposledy bola podobná úroveň zaznamenaná v marci 2022.

Chamtivosť na trhu kryptomien po 10 mesiacoch

Chamtivosť na trhu kryptomien po 10 mesiacoch. Zdroj: Alternative

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.
Sponzorovaný obsah

Formuje Bitcoin maximum?

Aj samotný pohyb spotovej ceny bitcoinu slabne a obchodné objemy ustupujú. To znamená, že bojujú medzi sebou chamtivci, ktorí chcú nakupovať a myslia si, že cena bude ešte rásť a na druhej strane krátkodobí držitelia, ktorí realizujú zisky cez predaj. Čoskoro sa táto rovnováha zlomí a spustí sa lavína vyberania ziskov.

Ak bude po korekcii pokračovať aspoň strednodobý rastúci trend bitcoinu, zisky sa pravdepodobne budú presúvať na trh vysoko kapitalizovaných altcoinov. Ziskoví obchodníci presunú svoj kapitál z bitcoinu do rizikovejších aktív. Pokročilá fáza bullrunu je vždy sprevádzaná presunom objemu peňazí z najviac kapitalizovaných kryptomien do tých menej kapitalizovaných. To v konečnom dôsledku spôsobí zníženie dominancie hlavnej kryptomeny.

Je stále reálne, že spotová cena sa dostane na vyššie hodnoty, no na vstup do vysoko volatilného trhu je už neskoro a pomer rizika voči potenciálnemu zisku je nevýhodný. Mnoho obchodníkov drží chamtivosť v otvorenom obchode a nerealizujú zisky až pokým neuvidia, že sa trend otáča. Potom ale už môže byť neskoro.

Mohlo by ťa zaujímať: Bitcoin musí vychladnúť. Údaje zo siete signalizujú vrchol rastu

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.