Z 10 na 10 000 eur – návod, ako úspešne zarábať na kryptomenách

Titulky Ako zarobiť na kryptomenách
Ako zarobiť na kryptomenách. Zdroj: shutterstock.com/PhotoJuli86/Creativan
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

V kryptomenovom svete vzniká každý rok niekoľko príležitostí, ako si zarobiť. Môžeme sa vybrať cestou dlhodobého investovania, ťažby Bitcoinu či dokonca niektoré kryptomeny sa dajú získať zadarmo. V tomto článku si ukážeme, ako od nuly si vybudovať stabilný biznis v kryptomenách.

Na úvod treba povedať, že kryptomeny nie sú cesta ku okamžitému zbohatnutiu. Prinášajú nám zaujímavé možnosti, ako sa postupne posúvať a neskôr si vytvoriť ak nie stabilný príjem navyše, tak sa stať investorom na plný úväzok. Cesta k takémuto cieľu je ale veľmi dlhá.

Získaj kryptomeny zadarmo

Ak nemáš žiadne skúsenosti s kryptomenami alebo nechceš investovať svoje peniaze, tak ich na úvod môžeš získať zadarmo. Existuje na to niekoľko spôsobov. Burzy ako Coinbase ponúkajú zaujímavý bonus za prvý vklad. Napríklad ak vložíš prvých 100 dolárov, burza ti pripíše ďalších 10 úplne zadarmo.

Coinbase earn

Coinbase earn, zdroj: coinbase.com

Ďalšia možnosť, ako získať kryptomeny zadarmo, je rovnako na Coinbase v sekcií Earn, kde ti stačí za pár minút splniť nakoľko úloh a získať odmeny v menších desiatkach eur. Tieto úlohy sa pravidelne obmieňajú, takže aj v budúcnosti sa môžeš občas prihlásiť na účet a pozrieť zoznam úloh. V minulosti podobný systém ponúkal napríklad aj Coinmarketcap či burza Binance.

Podobné bonusy za prvotnú registráciu môžeš získať aj na burze OKX, ktorá ti po vytvorení účtu daruje tzv. mystery box, v ktorom sa môže skrývať odmena až do výšky 10 000 eur.

Ďalšia zo známych metód, ako získať kryptomeny zadarmo, sú kryptomenové faucety. Odmeny sa dostavajú za sledovanie reklám a plnenie úloh. Sú ale pomerne nízke a za hodinu sledovania reklám sú maximálne do 1 dolára. Pokiaľ ale nemáš čo robiť večer alebo cestou vlakom, určite stojí za to využiť aj tento spôsob. Kompletný zoznam faucetov nájdeš na webe faucetpay.io, kde si zároveň vyplácaš aj odmeny.

Zoznam Faucetov

Zoznam Faucetov. Zdroj: faucetpay.io

Získané kryptomeny je najlepšie si odkladať. Ak by si každý deň v roku 2016 získal bitcoiny v hodnote jedného eura, dnes by nemali hodnotu 365 eur, ale okolo 10 000 eur, keďže cena narástla o 17-násobok.

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Nakupuj kryptomeny pravidelne

Ku kryptomenám zadarmo môžeš rast svojho portfólia podporiť aj vlastným nákupom. Metoda DCA, (z ang. dollar cost average) funguje na princípe pravidelných nákupov a spriemerovania nákupnej ceny. Nemusíš tak riešiť, či je aktuálne cena Bitcoinu hore, alebo dole.

Riešenie obchodných systémov

Tvoja cesta k stabilnému zisku v kryptomenách môže neskôr pokračovať aj cez pokročilejšie obchodné systémy, ktoré dokážu tvoje portfólio ročne zhodnotiť o približne 25 %. Odporúčame si pozrieť náš článok: Ako si vytvoriť ziskového trading bota ľahko a zadarmo, kde sme písali o grid obchodnom systéme. Funguje na princípe nákupov po poklese a predaji, keď sa cena vráti späť na počiatočnú. Po dokončení celého cyklu vždy realizuješ zisk.

Ťažba kryptomien

Ako ďalší doplnkový spôsob, ako zarábať kryptomeny je ich ťažiť. V tomto prípade ale zabudni na veľké zisky s domácim PC. Vo väčšine prípadov pri aktuálnych cenách energií budeš v strate. Jediné ziskové grafické karty sú najnovšie NVIDIE 3090 a 4090 alebo AMD Radeon™ RX 6950 XT.

Druhou možnosťou je kúpiť si špeciálne zariadenia na ťažbu kryptomien od spoločnosti Bitmain, napríklad Bitcoin Miner S19 XP Hyd. Tu sa ale prvotná investícia pohybuje v radoch niekoľko tisíc eur. Na ťažbu sa odporúčajú využiť obnoviteľné zdroje energie, napríklad zo solárnych panelov.

Ťažba Bitcoinu, respektíve iných kryptomien je vhodnejšia skôr už pre skúsených kryptomenových nadšencov a investorov, ktorí zároveň chcú svoje peniaze diverzifikovať a ďalej zhodnocovať v iných typoch príjmov.

Viac o ťažbe sa dočítaš v našom návode: Ako ťažiť Bitcoin – návod, po ktorom by to mal zvládnuť každý!

Staking kryptomien

Ak nechceš začať s ťažbou kryptomien, môžeš si ich nechať pasívne zhodnocovať cez staking. Staking je obdobný typ zisku ako pri akciách dividendy. Za držanie získame ako odmenu fixný mesačný príjem, ktorý závisí od toho, aké množstvo mincí v danej kryptomene držíme. Obvykle je ročná odmena okolo 5 až 10 %, ale nájdu sa aj ziskovejšie kryptomeny. Ak nechceš kryptomeny len tak nechať nečinne v peňaženke, tak odporúčame si ich nechať zhodnocovať.

Prečítaj si aj: Pasívny príjem z kryptomien. Ako stakovať a zhodnocovať s odmenou až do 100 p.a.

Autor:
Ľuboš Kovár
Ľuboš Kovár

Kryptomenám sa venuje už od strednej školy. Za niekoľko rokov vybudoval z Kryptomagazínu najväčší kryptomenový a zároveň ekonomický magazín na Slovensku.