Litecoin prekonáva polročné maximum. Prečo digitálne striebro rastie a bude rast pokračovať?

Analýzy Litecoin prudko rastie.
Litecoin prudko rastie. Zdroj: Shutterstock.com/Wit Olszewski
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Litecoin ako jedna z mála kryptomien s vysokou kapitalizáciou dokázala posledné obdobie prudko rásť. Za necelý mesiac LTC vytvorilo zhodnotenie približne 78 % v najvyššom bode na cene 85 dolárov 5. decembra. Cena odvtedy mierne klesla, no stále sa drží v rastovej formácii.

Litecoin dokáže spracovať až 54 transakcií za sekundu. Pre porovnanie, Bitcoin ich dokáže spracovať iba 3. Navyše, sieť umožňuje vytvárať nové bloky každých 2,5 minúty. Digitálne striebro v súčasnosti formuje rastúci klin, ktorý stráca na sile, a preto je dosť pravdepodobné, že krátkodobý vzostup dočasne vychladne.

Litecoin spotová cena

Litecoin spotová cena. Zdroj: TradingView

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Litecoin môže pokračovať v raste

Hlavná rezistencia, ktorú sledujeme, je na zóne 90 až 95 dolárov. Táto oblasť v minulosti predstavovala support, ktorý cena dlhodobo držala. Je reálne, že cena sa tam dostane už v rámci prebiehajúceho rastu, alebo sa tak stane po miernej konsolidácii. Objemová štruktúra je zatiaľ nerozhodná, pretože nedošlo k veľkému poklesu objemov. To znamená, že záujem o LTC stále prevláda.

Trh napriek nedávnemu zhodnoteniu nie je prehriaty, čo nám ukazuje indikátor RSI na dennom grafe. V čase písania článku sa pohybuje na úrovni 64 bodov a neindikuje lokálny vrchol. Z tohto hľadiska by cena mohla vytvoriť ešte jeden finálny rast pred vytvorením lokálneho maxima, ktoré bude opäť rastúce.

Väčšina vysoko kapitalizovaných mincí formuje posledné mesiace klesajúce maximá a niektoré z nich rastúce minimá. V prípade LTC sú aj minimá aj maximá rastúce od polovice júna. Výkonnosť digitálneho striebra je preto v druhej polovici 2022 vyššia ako u väčšiny kryptomien.

Navyše, ďalší halving nastane už o približne 238 dní, čo tiež v budúcnosti podporí cenový rast. Je zvykom, že cena všeobecne rastie už niekoľko mesiacov pred touto udalosťou. Aj keď je halving ešte ďaleko, je to udalosť, ktorú je potrebné sledovať s predstihom.

Mohlo by ťa zaujímať: Bitcoin opakuje rok 2018. Na čo by sa mali zamerať investori?

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.