Kam až môže spadnúť kapitalizácia kryptomien?

Novinky Kam spadne kapitalizácia kryptomien?
Kam spadne kapitalizácia kryptomien? Zdroj: Shutterstock.com/GoodIdeas
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Aktuálne sa kryptomeny nachádzajú v dlhodobom klesajúcom trende, a to aj napriek nedávnemu rastu, ktorý však už skončil. Povedomie o kryptomenách z roka na rok rastie a preto by z dlhodobého hľadiska mala rásť aj kapitalizácia kryptomien. Na trhu však chýba dopyt, ktorý by vytlačil ceny hore.

Kapitalizácia priamo závisí od cien kryptomien, keďže sa vypočíta ako súčin ceny mince a počtu mincí v obehu. Trhová kapitalizácia kryptomien v čase písania článku dosahuje 974 miliárd dolárov a klesla od novembra o približne 67 %. V najnižšom bode sa kapitalizácia prepadla až o 73,60 %.

Kapitalizácia kryptomien

Kapitalizácia kryptomien. Zdroj: TradingView

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Prečítaj si tiež: Tip týždňa: kryptomeny sú ťažkou investičnou lekciou. Čo nás učia veľké poklesy?

Kam kapitalizácia spadne?

Pre porovnanie, kapitalizácia v roku 2018 spadla počas korekcie až o 87 %, čo je o 14 % viac v porovnaní s aktuálnym prepadom. Ak cena Bitcoinu neudrží minimum na 17 600 dolároch, trh opäť spadne a stiahne so sebou aj altcoiny a v konečnom dôsledku aj celkovú kapitalizáciu.

Ak by sme predpovedali prepad 87 % aj v súčasnosti, celková kapitalizácia by dosiahla zhruba 400 miliárd, čo je o 574 miliárd menej ako teraz. Takýto scenár je najviac negatívny, ktorý možno na súčasnom trhu predpovedať, a súvisí priamo aj s cenovým pohybom hlavnej kryptomeny.

Ak by totižto Bitcoin neudržal 17 600 dolárov, je možné, že najsilnejší support by sme hľadali až na zóne od 12 000 dolárov, kde sú najväčšie transakčné objemy. Aktuálne dianie na úrovni globálnej ekonomiky skôr napovedá faktu, že korekcia kryptomien ešte neskončila a kapitalizácia bude klesať.

Mohlo by ťa zaujímať: Dôvera v kryptomeny medzi investormi stále rastie aj napriek poklesu

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.