Aké obchodné štýly obchodovať na burze – návod a porovnanie

Plus
Skalping verzus swing. Zdroj: Shutterstock.com/insta_photos
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Mnohí sa zúčastňujú obchodovania na burze. Niektorí ako investori, iní ako obchodníci, ktorí využívajú skalping alebo swing. Investovanie sa vykonáva s dlhodobým pohľadom na roky alebo dokonca desaťročia. Obchodovanie sa medzitým pravidelne vykonáva priamo na burze. Bežnou metódou na odlíšenie jedného typu obchodníka od druhého je časové obdobie, počas ktorého obchodník drží kryptomeny.

Medzi najobľúbenejšie stratégie patrí:

  • denné obchodovanie
  • swingové obchodovanie
  • skalpovanie
  • investovanie 

Výber štýlu, ktorý vyhovuje vášmu obchodnému temperamentu, je nevyhnutný pre dlhodobý úspech. Tento článok popisuje rozdiely medzi jednotlivými obchodnými stratégiami.

Denné obchodovanie

Denné obchodovanie je, keď nakupujete a predávate kryptomeny v rámci jedného dňa. Ak cena kryptomeny počas dňa stúpa, máte zisk. Ak klesne, vytvoríte stratu.

Denné obchodovanie nie je investovanie, ale špekulácia, a to z neho robí potenciálne veľmi riskantný biznis. Denní obchodníci zvyčajne utrpia vážne finančné straty v prvých mesiacoch obchodovania a mnohí z nich nikdy nedosiahnu zisk.

Súčasťou rizika, ale aj aspektom potenciálnej odmeny, je, že sa obchodníci počas dňa vo veľkej miere spoliehajú na požičiavanie peňazí alebo obchodovanie s maržou. Technická analýza môže zmierniť niektoré riziká.

Online platformy znamenajú, že do denného obchodovania sa zapája viac retailových investorov. Musia si dávať pozor na platenie provízií alebo na široké rozpätia medzi ponukami a dopytmi. Najlepšie platformy si neúčtujú žiadnu províziu a ponúkajú úzke rozpätia.

Denné obchodovanie však nemusíte obchodovať ručne. Existujú automatizované obchodné systémy, označované tiež ako algoritmické obchodovanie. To umožňuje obchodníkom stanoviť špecifické pravidlá pre vstupy a výstupy z obchodu, ktoré je možné po naprogramovaní automaticky vykonať prostredníctvom počítača.

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Skalping

Stratégia skalpovania sa zameriava na menšie zmeny v pohybe cien akcií v priebehu dňa, ktoré často vstupujú a vystupujú počas obchodovania, aby sa vytvorili zisky.

Skalpovanie, ktoré je často klasifikované ako podtyp techniky denného obchodovania, zahŕňa viacero obchodov s veľmi krátkymi dobami držania od niekoľkých sekúnd po minúty. Keďže pozície sú držané na také krátke obdobia, zisky z akéhokoľvek konkrétneho obchodu (alebo zisky na obchod) sú malé. Výsledkom je, že skalperi uskutočňujú početné obchody – až stovky počas priemerného obchodného dňa. Cieľom je vybudovať zisk. Obmedzené časové vystavenie trhu znižuje riziko skalpera.

Skalperi sú rýchli, málokedy sa hlásia k nejakému konkrétnemu vzoru. Ich cieľom sú malé príležitosti. Obyčajné obchádzanie rozpätia medzi ponukami a dopytmi – nakupovaním na základe ponuky a predajom na dopyt – scalperi využívajú spready. Takéto príležitosti na úspešné využitie sú bežnejšie ako veľké pohyby.

Skalperi zvyčajne sledujú grafy s krátkym obdobím, ako sú 1-minútové a 5-minútové grafy. Pre týchto obchodníkov je nutnosťou prístup k presným údajom ako aj schopnosť rýchlo realizovať obchody. Vysoké provízie majú tendenciu znižovať zisk pri častom nákupe a predaji, pretože zvyšujú náklady na vykonávanie obchodov.

Skalpovanie je najvhodnejšie pre tých, ktorí môžu venovať čas trhom, zostať sústredení a konať rýchlo. Zvyčajne sa hovorí, že netrpezliví ľudia robia dobrých skalperov, pretože majú tendenciu opustiť obchod hneď, ako sa stane ziskovým. Skalpovanie je pre tých, ktorí dokážu zvládať stres, robiť rýchle rozhodnutia a podľa toho konať.

BTC/USD 5-minútový graf

BTC/USD 5-minútový graf. Zdroj: TradingView

Swing

Stratégia swingového obchodovania zahŕňa identifikáciu trendu a následné obchodovanie v rámci neho. Napríklad, swingoví obchodníci by si zvyčajne vybrali silne trendovú akciu po korekcii alebo konsolidácii a tesne predtým, ako by bola pripravená opäť rásť, po dosiahnutí nejakého zisku odídu. Takéto metódy nákupu a predaja sa opakujú.

V prípadoch, keď kryptomeny klesnú cez support, obchodníci sa presunú na druhú stranu, pričom idú shortovať. Swingoví obchodníci sú zvyčajne sledovateľmi trendu, ak existuje stúpajúci trend, idú long, a ak je celkový trend smerom k poklesu, môžu ísť short. Swingové obchody zostávajú otvorené od niekoľkých dní do niekoľkých týždňov (krátkodobé). Niekedy dokonca až mesiacov (strednodobé), ale zvyčajne trvajú len niekoľko dní.

Swingoví obchodníci používajú technickú analýzu a grafy, ktoré zobrazujú cenové akcie, čo im pomáha nájsť najlepšie body vstupu a výstupu pre ziskové obchody. Títo obchodníci študujú rezistenciu a support pomocou Fibonacciho rozšírení príležitostne kombinovaných s inými vzormi a technickými indikátormi. Určitá volatilita je zdravá pre swingové obchodovanie, pretože dáva príležitosť.

Swingoví obchodníci dbajú na potenciál väčších ziskov tým, že realizujú menej akcií, čím pomáhajú udržiavať poplatky za sprostredkovanie nízke.

Stratégia funguje dobre pre tých, ktorí nie sú schopní zostať prilepení na trhu na plný úväzok a sledovať veci z minúty na minútu. Prehľad o trhu je kľúčový pre úspešné swingové obchodovanie, rovnako ako trpezlivosť s držbou cez noc. Z tohto dôvodu to nie je pre tých, ktorí sú v takýchto situáciách nervózni.

BTC/USD denný graf

BTC/USD denný graf. Zdroj: TradingView

Prečítaj si tiež: Návod – význam a pôvod pojmov bearish a bullish v tradingu

Investovanie

Keď uvažujete o investovaní do kryptomeny, môžete premýšľať o kúpe a držaní. Priamy nákup kryptomeny je pravdepodobne najbežnejším spôsobom, ako pridať kryptomeny do svojho portfólia, ale pokiaľ ide o investovanie do kryptomien, máte niekoľko rôznych možností:

Nákup kryptomien priamo: Môžete si zvoliť priamy nákup a uloženie jednej alebo viacerých kryptomien. Vaše možnosti siahajú od najznámejších digitálnych mien ako Ethereum a Bitcoin až po prakticky neznáme mince, ktoré sú novo vydané v rámci počiatočnej ponuky mincí (ICO).

Investujte do spoločností zaoberajúcich sa kryptomenou: Môžete investovať do spoločností s čiastočným alebo úplným zameraním na kryptomeny. Medzi vaše možnosti patria spoločnosti zaoberajúce sa ťažbou kryptomien, výrobcovia ťažobného hardvéru, spoločnosti ako Robinhood Markets, Inc. (HOOD) a PayPal Holdings, Inc. (PYPL). Tie podporujú kryptomeny. Môžete tiež investovať do spoločností ako MicroStrategy Incorporated (MSTR), ktoré majú vo svojich súvahách veľké množstvo kryptomien.

Investujte do fondov zameraných na kryptomeny: Ak si nechcete vyberať medzi jednotlivými kryptomenovými spoločnosťami, môžete sa namiesto toho rozhodnúť investovať do fondu zameraného na kryptomeny. Máte na výber fondy obchodované na burze (ETF), ako sú indexové fondy a futures fondy, okrem množstva investičných trustov v oblasti kryptomien. Niektoré fondy zamerané na kryptomeny investujú do kryptomien priamo, zatiaľ čo iné investujú do spoločností zameraných na kryptomeny alebo derivátových cenných papierov, ako sú futures kontrakty.

Staňte sa baníkom alebo validátorom: Snáď najpriamejším spôsobom, ako investovať do kryptomeny, je ťažiť ju alebo pôsobiť ako validátor v kryptomenovej sieti. Ťažiari a validátori kryptomien získavajú odmeny v kryptomenách, ktoré môžu buď držať ako investície, alebo ich vymeniť za inú menu.

Rozdiely medzi skalpingom a swingom

Keďže skalping je druh denného obchodovania a swing je obchodovanie sporadické, ukážeme si základné rozdiely medzi týmito prístupmi. Investovanie, samozrejme, porovnávať nebudeme, pretože tu nejde o obchodovanie na burze.

Skalping verzus swing

Skalping verzus swing

Každý obchodný štýl prichádza s vlastným súborom rizík a výhod. Neexistuje žiadna dokonalá stratégia, ktorá by vyhovovala všetkým obchodníkom. Preto je najlepšie zvoliť si obchodnú stratégiu na základe vašich schopností, temperamentu, množstva času, ktorý ste schopní venovať, veľkosti vášho účtu, skúseností s obchodovaním a osobnej tolerancie rizika.

Mohlo by ťa zaujímať: Návod – čo je to support a rezistencia a ako ich správne používať

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.