Ethereum je už len krok od prechodu na Proof-of-stake

Novinky Ethereum je opäť bližšie k Proof-of-stake
Ethereum je opäť bližšie k Proof-of-stake. Zdroj: Shutterstock, Phoenixns
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Sieť Ethereum je stále bližšie k prechodu na konsenzus Proof-of-stake a napreduje naozaj míľovými krokmi. Tentokrát má za sebou ďalší úspešný test.

Ethereum a Proof-of-stake

Vitalik Buterin sa častokrát v minulosti vyjadroval, že oneskorenia v prípade dôležitých projektov sú skôr výsledkom ľudských chýb, než samotnej technológie.

Momentálne sa uskutočňuje niekoľko veľmi dôležitých testovacích fáz, ktoré môžu výrazne načrtnúť, ako bude sieť fungovať po spustení. Jedným z týchto významných testov je aj tzv. „Kiln”. Ten má za úlohu otestovať fungovanie mainnetu. Objavujú sa rôzne správy. Niektoré uvádzajú, že výsledky nie sú veľmi pôsobivé. Hlavný vývojár ETH Tim Beiko zase tvrdí opak. Dokonca na svojom Twitteri zverejnil aj odkaz na oficiálny web blockchainu ETH, kde môžeme nájsť podrobnosti o vykonanom teste Kiln, ktorý ukázal dobré výsledky.

Prečítaj si tiež: Spoluzakladateľ siete Ethereum označuje Solanu za „neudržateľnú” Prečo?

Chceš rýchlo nakúpiť/predať kryptomeny a neplatiť obrovské sumy za túto službu? V tom prípade si nájdi overenú zmenáreň, ktorá ťa neokradne na skrytých poplatkoch. My jednoznačne odporúčame burzu Binance, kde nájdeš široký výber kryptomien. Vytvor si účet cez >>>tento odkaz<<< a získaš doživotnú zľavu na obchodné poplatky.

Kiln bol spustený v rámci modelu Proof-of-work rovnako ako hlavná sieť. Následne bolo vykonané zlúčenie Kilnu a The Merge. Takže testnet už momentálne funguje výlučne na novom konsenze Proof-of-stake.

Definitívny termín?

Finálny dátum prechodu na nový konsenzus ešte stále nebol potvrdený. Úspechy testnetov však ukazujú, že sa sieť hýbe správnym smerom, čo môže viesť aj k urýchleniu prechodu.

„Po zlúčení musia validátori zabezpečiť, aby transakcie v blokoch, ktoré vytvorili a potvrdili, boli platné. Na tento účel je potrebný klient vykonávacej vrstvy. Tým sa síce rozširujú povinnosti validátorov, ale zároveň validátor, ktorý navrhne blok, získava právo na súvisiace poplatky za prioritu transakcií (ktoré v súčasnosti dostávajú ťažiarov).”