Krypto ETF je budúcnosť investovania. Aké sú možnosti prijatia v USA?

Novinky btc bitcoinove_etf Zdroj: Shutterstock.com/lentamart
btc bitcoinove_etf Zdroj: Shutterstock.com/lentamart
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Kryptomenový trh dosiahol tento týždeň strop 2 bilióny dolárov, čo je len mesiac po tom, ako sa BTC obchodoval pod 30 000 dolárov. Špekulácie opäť rastú uprostred získavania bitcoinového ETF v USA. Očakáva sa, že ETF bude držať prvé globálne digitálne aktívum a bude tiež sledovať jeho cenovku.

Koncom júla ProFunds urobil veľký krok smerom k získaniu bitcoinového ETF schváleného SEC. Sú správcom aktív a spustili počiatočné investičné fondy bitcoinových futures. Fondy majú držať iba futures na Bitcoin, kanadské nástroje peňažného trhu a ETF.

Mohlo by ťa zaujímať – Schválenie ETF Bitcoin je blízko – tlak na komisiu v USA rastie!

Významné firmy, ktoré zavedú krypto ETF

S rastúcou popularitou ETF medzi inštitúciami a retailovými investormi si mnoho správcov aktív želá založiť ETF na kryptomeny. Kryptomenové ETF sú diverzifikované, zjednodušené, prístupné a lacné.

Aktíva sú zhromaždené a investori môžu fondu vyplatiť malé čiastky a rozložiť ho na trhu. Kľúčovou vlastnosťou je, že investori pri predaji platia dane z kapitálových výnosov a likvidácia je okamžitá.

Bitcoin si bezpochyby získal veľkú pozornosť vďaka návratnosti investícií, ktorá bola astronomická, aj keď volatilná. Navyše, so zvýšenou mierou inflácie niektoré spoločnosti a investori teraz používajú kryptomeny na zaistenie rizika.

BTC/USD 4H. Zdroj: TradingView

BTC/USD 4H. Zdroj: TradingView

Prečítaj si taktiež – NYSE spúšťa nové krypto mining ETF zamerané na zelenú energiu

Možnosti ETF pre BTC

Existujú úvahy, že USA v oblasti regulácie ETF kryptomien výrazne zaostávajú, a to aj v rámci SEC. Nemecko, Švajčiarsko, Švédsko a ďalšie krajiny však legalizovali krypto ETP (produkty obchodované na burze). ETP je investičný nástroj, ktorý sa obchoduje na akejkoľvek (krypto) burze a nesmie to byť ETF.

Kanada zaznamenala boom vo fondoch kryptomien po schválení svojho počiatočného ETF v tomto roku. Medzi tieto fondy patrí ETF (BTCQ), 3iQ CoinShares a ETolve Bitcoin ETF (EBIT).

ET Galaxy Galaxy ETF (BTCX) je ETF s najnižšími dostupnými ročnými poplatkami 0,95 %. Na trh bol uvedený v marci a mal majetok v hodnote 254 miliónov dolárov. Kanadské regulačné orgány pri schvaľovaní rôznych druhov ETF vždy prekonali USA. Tie sa tak zdajú byť o čosi konzervatívnejšia krajina.

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.