Tether sľubuje dlho očakávaný audit – čím je USDT naozaj krytý?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Podľa všeobecných odporúčaní projektu dôjde v priebehu niekoľkých mesiacov k oficiálnemu auditu najpopulárnejšieho stablecoinu na svete. Čím je Tether naozaj krytý?

Už niekoľko rokov sa čaká na audit tretieho najväčšieho digitálneho majetku na svete a zdá sa, že tento proces urýchlil zvýšený regulačný tlak.

V zriedkavom rozhovore pre médiá mainstreamovej televízie CNBC dostali Tether CTO Paolo Ardoino a hlavný právny zástupca Stu Hoegner niekoľko otázok. Tie sa týkali podpory a transparentnosti USDT.

Hoegner na otázku odpovedal slovami:

“Pracujeme na získaní finančných auditov, ktoré zatiaľ nikto iný v sektore stablecoinov neurobil.”

Tether – prvý veľký audit

Hoegner dodal, že firma dúfa, že tak urobí ako prvá, a že audity prídu do pár mesiacov. Uviedol, že UDST je krytý individuálnymi rezervami, ale pripustil, že nejde iba o americké doláre. Podľa Hoegnera sú rezervy spoločnosti Tether silne vážené v dolároch, ale zahŕňajú aj peňažné ekvivalenty, dlhopisy, zabezpečené pôžičky, kryptomeny a ďalšie investície.

Podľa správy o transparentnosti spoločnosti Tether je súčasná trhová kapitalizácia USDT 62 miliárd. Od začiatku roka vzrástol o 195%, v raste však zaostal za konkurenčnými USDC a BUSD.

Spoločnosť Circle zverejnila správu o zverejňovaní vlastných rezerv 21. júla. Odhalila, že 61% rezerv USDC bolo držaných v hotovosti a v ekvivalentoch hotovosti so zvyškom na účtoch komerčných cenných papierov, pokladniciach a dlhopisoch.

V súvisiacom vývoji konkurenčná spoločnosť Paxos v blogovom príspevku z 21. júla tvrdila, že „na Tether a Circle nijako komplexne nedohliadajú žiadne finančné regulačné orgány”.

„USDC ani Tether nie sú regulovaným digitálnym majetkom, a to z jednoduchého dôvodu. Ani jeden token nemá regulátora. V skutočnosti ani tokeny USDC, ani Tether nie sú „stablecoiny” a len sa tak nazývajú.”

Spoločnosť Paxos odhalila, že 96% jej vlastných stablecoinových rezerv tvoria hotovosť alebo jej ekvivalenty.

Prečítajte si taktiež poslednú analýzu BTC – Analýza BTC – po slabom odraze cena narazila na rezistenciu

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.