NFT prichádzajú na Cardano! Takto ich vývojári splácali na ADA blockchaine

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

NFT boom v marci 2021 prerástol do enormných rozmerov. V masmédiách sa tento nový trend často stretáva s nepochopením. Ľudia často nechápu, prečo by niekto platil za jpg obrázok, či pesničku, ktorá sa dá jednoducho stiahnuť z internetu. Nedávno si z NFT spravil srandu aj Elon Musk:

Neviete, čo presne znamená NFT? Vysvetlenie nájdete v tomto článku.

Drvivá väčšina NFT tokenov existuje na Ethereum blockchaine a tie najvzácnejšie majú miliónovú hodnotu. Najdrahší NFT od digitálneho umelca Beeple sa predal za neuveriteľných 69,3 miliónov dolárov.

Bohužiaľ, Ethereum je teraz extrémne preťažené a aukcií sa môžu zúčastniť iba bohatí ľudia. Dať ponuku do dražby veľkých NFT vás môže stáť tisícky dolárov a transakcia spáli viac energie, ako priemerná európska domácnosť za celý mesiac. Konkurenčné chainy teda začínajú byť stále populárnejšie, a najnovšie sa medzi ne pridalo aj Cardano.

NFT prichádzajú na Cardano! Nie sú na to potrebné ani smart kontrakty

Sieť tejto kryptomeny momentálne nepodporuje smart kontrakty, ktoré sú potrebné na vytvorenie NFT, no vývojári aj tak našli cestu. Na Cardane je totiž možné vytvoriť novú kryptomenu. Natívna podpora coinov funguje podobne, ako ERC-20 štandard na Ethereu.

Spoločnosť ATM (ADA Technology Management) nedávno na Reddite oznámila, že vytvorila svoje prvé NFT na Cardano chaine. Funguje to relatívne jednoducho.

Postačí vytvoriť novú kryptomenu a počet mincí nastaviť na 1. Tým vlastne vzniká unikátny token, ku ktorému je možné priradiť obrázok, alebo iný kúsok umenia v digitálnej forme. Tento spôsob vytvárania NFT na Cardano blockchaine vymyslel vývojár Space Bud.

To všetko je možné iba vďaka Mary upgradu, na ktorý prešlo Cardano presne pred mesiacom. Tu sa o ňom dozviete viac:

MARY hard-fork spustený! Cardano ADA sa stáva multi-asset chainom