ANALÝZA – Bitcoin BTC konsoliduje, čoskoro príde ďalší veľký pohyb, ale ktorým smerom?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Po včerajšej analýze na striebro by som sa chcel opätovne venovať Bitcoinu (BTC), kde sú objemy veľmi slabučké a volatilita je tiež na nízkej úrovni. Preto zastávam názor, že by sme sa do 24 hodín mohli konečne dočkať nejakého ráznejšieho pohybu, ktorý by nám pomohol pochopiť, o čo na trhu práve ide. Zatiaľ nie je úplne jasné, čo sa chystá, pretože objemy sú už cca tri týždne dosť žalostné.

BTC a 1 400 USD od vlády

Osobne neviem, ako súčasnú situáciu interpretovať, ale isté je, že na trhy zatiaľ vážne neprúdia tie miliardy dolárov, čo Američania získavajú niekoľko posledných dní vďaka schválenému fiškálnemu stimulu z dielne nového amerického prezidenta Joea Bidena. Neustále sa totiž proklamovalo, že tých 1 400 USD rýchlo potečie na trh, ale zatiaľ tomu nič nenasvedčuje.

Okrem toho som bol dosť skeptický, že k niečomu takému vôbec dôjde. Nemožno vylúčiť, že si niektorí z radu „average Joe” za obdržané peniaze Bitcoin nekúpia, ale nebude ich toľko, aby to malo na trh až taký mimoriadny vplyv.

Respektíve nie voľným okom viditeľný, pretože napríklad politika kvantitatívneho uvoľňovania (QE) trhy zreteľne vypumpovala do hornej nádrže do naprosto absurdných výšin. A tým myslím predovšetkým akciový trh, kde sa darí aj úplným „zombie firmám”. Ľudovo povedané, uvedený fiškálny stimul nebude mať na kapitálové trhy rovnaký efekt ako QE. Tých 1,9 bilióna dolárov by malo skôr pritiecť do reálnej ekonomiky a kapitálové trhy ovplyvnia pozitívne skôr nepriamo. Je však aj dosť možné, že účinok na finančný trh bude minimálny.

Čítajte tiež: Vážite si vaše súkromie? Používajte Signal! Populárny messenger prijíma príspevky v BTC

Aktuálna situácia na 4H TF DXY

V prvom rade musím povedať, že kurz dolárového indexu sa chová celkom zvláštne. Takú nízku volatilitu sme tu niekoľko týždňov nemali, takže som nadmieru zvedavý, kam sa potom trh vydá. V každom prípade DXY s najväčšou pravdepodobnosťou vytvorilo dno, pretože close minulého týždňa bolo okolo 92 bodov. Okrem toho kurz už vyše deväť týždňov sústavne posilňuje. Nie je to síce žiadna hitparáda, ale o technický uptrend určite ide.

Aktuálna situácia na 4H TF BTC/USD

BTC

Teraz sa teda dostávame ku grafu BTC, kde je zreteľná strednodobá štruktúra, v ktorej trh akurát je. Ide o typický rising wedge, čo je bearish pattern, takže by mala byť väčšia štatistická pravdepodobnosť, že sa kurz vyleje. Podobných grafických útvarov sme však v grafe za posledný polrok mali viacero a rovnako dochádzalo k breakoutom up.

Preto je potrebné brať súčasný pattern dosť s rezervou. Minimálne ho nebrať ako istotu, čo by sme ale nemali brať pri akomkoľvek signáli. Čo sa teda týka objemov, tak ako som hovoril v úvode, tie sú stále dosť zlé. Bohužiaľ spomínaný stav pretrváva už pár týždňov, čo osobne nevnímam vôbec pozitívne. Respektíve si nie som istý, čo konkrétne od takého stavu očakávať. Všetko má totiž svoju príčinu a následok.

V každom prípade po veľmi kratučkom retracemente voči prepadu došlo k ďalšiemu otestovaniu S/R hladiny 54 530 USD. V týchto chvíľach sa zdá, že nakupujúci level ubránia. Problém vidím ale v tom, že obrana nie je až taká urputná. Jednoducho nemá objemy, takže ťažko povedať, či toto price action brať vážne.

Čítajte tiež: Ray Dalio varuje – Vláda USA môže ísť po tých, ktorí vymieňajú dolár za Bitcoin

Indikátory

Čo sa týka indikátorov technickej analýzy, hodnoty RSI majú tendenciu držať sa pod 50 bodmi. Teda je zrejmé, že nakupujúci nie sú naozaj vo forme. Trh je skrátka slabý, a kým sa krivka indikátora neposunie do hornej polovice diagramu, slabým zostane. Čo sa týka MACD, negatívne momentum síce prevláda, ale dosť zoslablo.

Na záver

Upozorňujem, že kým sa na trhu neobjavia väčšie objemy obchodov, tak je hrozne ťažké akýkoľvek cenový pohyb brať vážne. Posledné tri týždne sa na trhu asi niečo chystá, a kým nedôjde k breakoutu/breakdownu, nedozvieme sa, čo sa vlastne deje. Slabé objemy totiž znamenajú zlú likviditu na trhu, čo má nejaký dôvod. Navyše so zlou likviditou hrozí, že pôjdeme oveľa ľahšie dole.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

ANALÝZA – Striebro ďalej klesá, kde očakávať odraz?


Táto analýza je len orientačná a neslúži ako odporúčanie na kúpu alebo predaj. Situácia na trhu sa kedykoľvek môže zmeniť. Špekulatívne obchody na kapitálových trhoch sú veľmi rizikové!

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom facebooku.

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Ing. Jaroslav Jarolím.