ANALÝZA – Bitcoin výrazne posilnil, ale nebolo to prirodzené

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Dnes ráno Bitcoin celkom pekne pumpol, čo si určite každý z vás všimol. Avšak práve v tej chvíli to veľmi nedávalo logiku a navyše išlo o veľmi rýchly cenový vzostup. Skrátka, počas relatívne krátkej chvíle na trh niekto nahádzal dosť objemov, akurát na mieste, kde však nič podobné nemalo opodstatnenie.

Ihneď mi napadlo, že to má akýsi fundament, ale nič som na webe nenašiel. Neskôr som zo sociálnych sietí zaregistroval, že tá pumpa je dielom Elona Muska, na čo využil Twitter. Preto bolo zrejmé, že spomínaný rast bol vyhnaný robotmi a zástupom „pumpárov”, čo znamená, že nejde o nič prirodzené. A mám aj obavy, že nám to akurát deformovalo trh a rozbilo graf. Všetko teraz záleží od toho, či sa na trhu vyskytne skutočný dopyt.

Aktuálna situácia na 4H TF DXY

Keď prišlo k tej pumpe, dolárový index sa vôbec ani nepohol. To bolo hrozne divné, pretože pri podobných pohyboch na trhu s BTC kurz DXY vždy reagoval. Keď som potom zistil, že pumpa na Bitcoine má pôvod v rozmare Muska, pochopil som. Stále inak platí, že dolárový index je dôležitá križovatka. Rozhoduje sa o tom, či sa expanzia preklopí do strednodobého horizontu. V takom prípade nie je možné, aby Bitcoin expandoval.

Aktuálna situácia na 4H TF BTC/USD

My už vieme z mojej minulej ananlýzy, že obrana S/R levelu 29 500 USD bola celkom solídna. Vlastne sa vytvorilo double bottom, čo aj skvele dopĺňali sviečky v podobe pin baru. V takých chvíľach by som si pokojne dokázal predstaviť pumpu, akú sme mali dnes ráno.

No k pumpovaniu došlo v priebehu krátkej chvíle po zamietnutí na S/R leveli 34 600 USD. Kurz veľmi rýchlo klesol k nižšej hranici, ktorá je na 32 000 USD, kde prebiehala konsolidácia možno necelú hodinu. Neskôr cena začala rally, čo bolo vážne také rýchle, že som si to zo začiatku ani nevšimol.

Rezistencia 34 600 USD padla tentoraz okamžite, nasledovala hranica 36 600 USD a dokonca bola cena vytiahnutá do tesnej blízkosti 39 126 USD. Všetko bolo so sprievodom mohutných objemov, takže bol pohyb aj potvrdený. Neskôr trh stratil momentum a sviečka, ktorá mala open o 13:00 zavrela v dosť nepeknej podobe. Respektíve má podobu tzv. Doji a má aj dosť veľké objemy.

Skrátka vôbec nejde o bullish sviečku. Práve v týchto chvíľach sa v podstate hrá o to, či nakupujúci udržia cenu nad S/R levelom 36 600 USD a hornou stenou zakresleného kanála. V konotácii na tú veľkú bullish sviečku by som za normálnych okolností nepochyboval, že ideme up. Avšak nákupný tlak a rast ceny bol jednoducho umelý. Vôbec by teda nebolo divné, keby sa trh zosypal.

Indikátory

RSI vzrástlo až na 70 bodov, čo iba potvrdzuje očividné. Trh sa skrátka pokúsil niekam posunúť (hoci neprirodzene), ale zatiaľ ešte bez výsledku. Ak však dôjde k rastu nad 70 bodov, je to samozrejme bullish znamenie.

Na záver

Ja z toho dnešného rastu nemám radosť, pretože ho nemožno brať úplne vážne. Ak sa trh vráti do rozmedzia 32 000 29 500 USD, znamená to, že máme rozbitý graf. Skrátka, akoby ani dnešok nebol. No je stále šanca, že nakupujúci prevezmú iniciatívu a naozaj dajú trhu impulz k silnému rastu. V tomto prípade by nakoniec twitter Elona Muska narobil viac úžitku ako škôd.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

ANALÝZA – Zasadnutie FEDu je za nami, zlato a akcie spočiatku zareagovali negatívne

Táto analýza je len orientačná a neslúži ako odporúčanie na kúpu alebo predaj. Situácia na trhu sa kedykoľvek môže zmeniť. Špekulatívne obchody na kapitálových trhoch sú veľmi rizikové!

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Ing. Jaroslav Jarolím.