Ako je možné, že USA zaznamenali najväčší rast ekonomiky v histórii?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Americký prezident Donald Trump dnes na svojom Twitteri víťazoslávne oznámil svoj posledný triumf. Po najväčšom prepade ekonomiky v histórii USA nasledoval pohyb opačným smerom. V treťom kvartáli tohto roka bol zaznamenaný rast HDP Spojených štátov amerických o neuveriteľných 33,1%.

Trump oslavuje rekordný rast HDP, ale mal by radšej plakať

Keďže sme to napísali takto, iste je vám jasné, prečo počas pandémie koronavirusu a masívnych obmedzení HDP v Amerike rastie rekordným tempom. Pravdou je, že po prepadoch z prvej polovice roka to ani inak nešlo. Trump však túto štatistiku prezentuje trochu inak.

“Práve bol oznámený najväčší a najlepší rast HDP v histórii našej krajiny. A vôbec to nebolo tesné. Nasledujúci rok bude fantastický!!! Avšak zaspatý Joe Biden a neho navrhované rekordné zvyšovanie daní by to zabilo. Som tak šťastný, že tieto skvelé čísla prišli pred tretím novembrom.”

Tomu teda hovoríme prekrúcanie faktov. Trump je v tom majster. Za posledné štyri roky by mal získať titul najväčšieho šíriteľa nezmyslov a lží na svete.

Najhorší americký prezident (minimálne) za posledných 50 rokov

Porovnanie rastu HDP USA podľa prezidentov

Porovnanie rastu HDP USA podľa prezidentov

V porovnaní s tretím kvartálom minulého roka HDP narástlo o skromnejších 7,4%. Počas Trumpovej administrácie toto číslo podľa finance.yahoo zaznamenalo najhoršie výsledky za posledných 50 rokov, takže žiadna sláva. Ak bude tento šašo opäť zvolený, Amerika bude v roku 2024 úplne rozobraná a Európa s Čínou pozbierajú zvyšky.

Rast ekonomiky v treťom kvartáli bol spôsobený väčším míňaním domácností. Osobná spotreba sa aj vďaka vládnej pomoci a stimulačným balíčkom vo výške 1200 $ zvýšila o 40,7 %. V druhom kvartáli pritom klesla o 33,2%. Hrubá domáca spotreba sa zvýšila o 83%. Osobný príjem výrazne klesol. Rast nezamestnanosti bol najväčší v histórii.

Zlá ekonomická situácia sa pomaly začína odzrkadľovať aj na akciových indexoch, ktoré majú za sebou veľmi zlý týždeň. Akcie padajú už od začiatku septembra. Hodnota Bitcoinu však v posledných troch týždňoch začala významne rásť a analytici hlásia krátkodobú negatívnu koreláciu Bitcoinu s ostatnými kapitálovými trhmi.

Bitcoin je kráľ! Akcie a zlato padajú a BTC na novom maxime