Švédsko nikdy nemalo karanténu – Ako sa mu darí v druhej vlne pandémie?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Švédsko bolo pred pol rokom ostro kritizované po tom, čo sa rozhodlo neuzavrieť svoju ekonomiku kvôli pandémii koronavirusu. Iste, vláda vytvorila významné obmedzenia, no nikdy to nedošlo tak ďaleko, aby sa zavrelo všetko okrem supermarketov. “Experti” po celom svete kričali,že je to veľmi zlý nápad a bude to mať za následok smrť desaťtisícov ľudí. Ako to teda vo Švédsku vyzerá dnes?

Na to sa pozrieme za chvíľu, ale najprv trochu kontextu.

Takto sa nám vypomstila karanténa

Po prvej vlne v júni začalo byť teplo a počet prípadov po celom svete začal klesať. Tu na Slovensku dokonca čísla klesli na nulu a mysleli sme si že je po všetkom. Bohužiaľ, ak sledujete masmédiá, iste viete, že v posledných týždňoch sme zaznamenali stovky prípadov denne. Situácia je podstatne horšia, ako bola na jar. A hľa! Matovič nezavrel školy, ani nás neposlal do karantény. V niečom teda Švédsko malo pravdu, však?

Ste pripravení na život bez sociálnych sietí? Facebook hrozí, že skončí v Európe! Pretože nemôže zneužívať dáta občanov EÚ

Ako zareagovali Švédi?

Nuž, musíme dodať, že Švédsko to v posledných mesiacoch nemalo ťažké. Počas leta v tejto krajine mali denne viac prípadov, než na jar. Potoms a však situácia upokojila a zatiaľ čo celý svet prežíva druhú vlnu pandémie, vo Švédsku počet prípadov donedávna klesal, i keď počas posledného septembrového týždňa jemne vzrástol.

V súčasnosti je počet nakazených na milión obyvateľov stále najnižší z celej EÚ! Za celú dobu vo Švédsku zaznamenali 5850 mŕtvych a nemocnice nikdy neboli preťažené. Strašenie vydesených expertov teda bolo zbytočné.

Švédsko koronavirus statistiky

A teraz si to porovnajte s krajinou, kde sa nikdy neprestali nosiť rúška a napriek miernemu priebehu karantény mala jedny z najtvrdších obmedzení. Máme samozrejme na mysli Slovensko.

Slovensko koronavirus statistiky

A pre porovnanie, takto je na tom Taliansko – krajina, ktorá tiež ťažko prežívala prvú vlnu.

Taliansko - koronavirus statistiky

Deje sa presne to, čo sa dalo očakávať. Naši epidemiológovia a politici dúfali, že karanténou a tvrdými opatreniami pandémiu koronavirusu prečkajú a ona proste sama odíde. Vírusy však takto nefungujú. Oni sa budú šíriť, kým si proti nim populácia nevytvorí protilátky.

Jeden spôsob ako si vytvoriť protilátky je zaočkovať sa. Vakcíny sú však v nedohľadne a tie na ktorých sa pracuje nebudú fungovať vo všetkých skupín obyvateľstva.

Dnes už experti po celom svete chvália prístup Švédska a odporúčajú ho zaviesť aj v ďalších krajinách. Hlavne v tých, ktoré sú pripravené na väčší nápor pacientov v nemocniciach.

Príkladom za všetkých je aj WHO – Vakcína nemusí pomôcť, musíme sa naučiť žiť s koronavirusom

Záver – Nenechajme sa ovládať strachom!

Tento článok neberte ako kritiku našich politikov či expertov. Snažili sa nás ochrániť. Ale nesmieme dopustiť, aby bolo riešenie pandémie horšie, ako pandémia samotná. Švédsko nikdy neuzavrelo všetky školy ani obchody a tiež z toho ešte nie sú von. Ale sú na tom podstatne lepšie, než zvyšok sveta.

Niekedy je ťažké prekonať strach a pozrieť sa zlu do očí.Pandémia koronavirusu na začiatku roka vyzerala desivo no teraz už vieme, že nie je taká hrozná. A keď sa všetci spojíme, budeme voči sebe ohľaduplní a hlavne budeme chrániť našich starých rodičov – ľudí, ktorí sú najviac v ohrození – všetko to zvládneme.

Najlepší spôsob ako zvládnuť COVID-19 je čeliť mu a prežiť. Teraz už vieme, že prežijeme. A až si behom dvoch rokov vytvoríme kolektívnu imunitu, šírenie tejto choroby sa obmedzí na lokálne výbuchy. A potom úplne vymizne.

A keď už sme pri pandémiách, prečítajte si niečo o ďalšej, ktorá nie a nie odísť:

https://kryptomagazin.sk/porno-existuje-azda-lepsi-nastroj-na-sterilizaciu-ludi/

Post Skriptum

Od samého začiatku sa ozývali hlasy ktoré tvrdili, že odďaľovať nevyhnutné nie je dobrý nápad. Skôr či neskôr dostane koronavirus každý. Ale dostať ho môžeme iba raz. A potom už budeme mať navždy pokoj.

Ja osobne dúfam, že vláda už nezatvorí školy ani obchody. Bolo to extrémne deštruktívne a krátkozraké rozhodnutie, ktoré rodičom a podnikateľom spravilo obrovské škrty cez rozpočet. Študenti prišli o vzdelanie, malé firmy s nevyváženými rozpočtami skrachovali a prípade ďalšej karantény skrachujú aj zdravé firmy. Ľudia sa budú báť míňať peniaze a z recesie sa nespamätáme ďalších desať rokov.

Pokiaľ nemocnice nie sú preplnené pacientami (u nás nikdy neboli), nie je dôvod všetko zatvárať. Ak s týmto názorom nesúhlasíte, napíšte vaše ARGUMENTY do komentárov a môžeme sa o tom pobaviť.