Revolúcia v energetike – Fujitsu prepája blockchain a elektrinu

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

V priestore kryptomien existuje zatiaľ nekonečná debata, ktorá nemá jednoznačného víťaza. Dala by sa zhrnúť ako otázka, či je blockchain dobrý len ako technológia na transakcie hodnoty alebo má i oveľa širšie využitie aj vo všetkých ostatných ohľadoch ľudskej existencie. Fujitsu dlhodobo patrí medzi zástancov druhej skupiny a pripravuje svoje aplikácie blockchainu do reálnej prevádzky. 

Elektrická sieť

Jednou z oblastí, kde by blockchain mohol mať reálny vplyv, je obchod s elektrinou. Spoločnosť Fujitsu si tento fakt uvedomila a podľa svojich slov vytvorila funkčný koncept, ktorý údajne výrazne pomáha elektrickej sieti. Koncept, ktorý v sebe zahŕňa blockchain technológiu. Optimalizácia elektrickej siete sa stáva kategoricky zložitejšia pri zapojení čoraz väčšieho množstva participantov.

Viac informácií o Fujitsu a blockchaine – Gigant Fujitsu spustil inovačné centrum pre blockchain

Tento trend prišiel na svet s modernými technológiami, medzi ktoré patria napríklad solárne panely. V elektrickej sieti sa stále častejšie objavujú malí hráči a jej komplexita tak stále narastá. Ďalší nárast komplexity následne zaistil prevratný rozvoj batérií, ktoré dokážu udržať podstatne väčšie množstvo elektriny. Vďaka tomu je ťažšie nájsť najvhodnejšie riešenie na to, ako optimalizovať distribúciu elektriny v sieti.

A je to práve táto komplexita, ktorá si žiada efektívnejší spôsob spájania ponuky a dopytu tak, aby konečný zákazník dosiahol čo najnižšie ceny. Momentálne systém elektrického rozvodu funguje na princípe Demand response (DR – voľne preložené ako Odpoveď na dopyt).

Agregátor má veľa práce

V rámci rozvodnej siete existuje agregátor (väčšinou to sú energetické korporácie), ktorý rozhoduje o tom, ako sa v sieti s elektrinou nakladá. Podľa japonskej spoločnosti je ale momentálny systém nedostatočný, pretože agregátor nie je schopný dostatočne optimalizovať nakladanie s elektrickou energiou.

Vďaka rozvoju batérií možno lepšie skladovať elektrinu a následne je potom možné predávať a nakupovať elektrinu za presnejšie ceny a tiež docieliť úsporu. Fujitsu tvrdí, že vďaka implementácii blockchainového riešenia bude možné, aby v rámci siete lepšie komunikovali jednotlivé entity a tým si tak vytvorili lepšie podmienky.

Nový mobil Samsung môže spustiť adopciu kryptomien – Únik fotiek Samsung Galaxy S10 – Bude mať aj integrovanú Bitcoin peňaženku?

Hlavnú silu takých úspor vidí spoločnosť Fujitsu v tom, že je možné prepojiť napríklad dvoch odberateľov elektriny. Jeden potrebuje viac a druhý má uloženú elektrinu, ktorej sa rád zbaví. A je to práve blockchain, ktorý umožní lepšie spájať ponuku s dopytom. Fujitsu tvrdí, že v extrémnych prípadoch prebytku či nedostatku možno elektrickú sieť optimalizovať a ušetriť až 40 % energie.

Fujitsu miluje kryptomeny

Fujitsu je jednou z najprogresívnejších spoločností v priestore blockchainu. Jeho využitie totiž nevidí len v distribúcii elektriny, ale napríklad aj v inteligentných továrňach, na ktorých spolupracuje s kryptomenou IOTA. Absencia poplatkov v jej sieti je kľúčovým faktorom, prečo si ju japonská spoločnosť vybrala pre svoj koncept inteligentnej továrne.

Chcete vedieť viac o kryptomene IOTA – IOTA Qubic 1. časť – Prepojenie reálneho sveta a kryptomien na dosah ruky

Minulý rok tak Fujitsu predstavilo koncept inteligentnej továrne, ktorá beží na sieti IOTY. Tá je známa pod názvom Tangle. V rámci konferencie Hannover Messe predstavilo Fujitsu koncept inteligentnej továrne, ktorú možno vďaka Tangle monitorovať a upravovať v reálnom čase.

Fujitsu je tak jednou z popredných spoločností, ktorá sa rozhodla pre využitie blockchainu. Podľa vyjadrenia jej predstaviteľov budú mať technológie kryptomien využitie hlavne v rámci tzv. Internetu vecí a priemyslu 4.0.

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri.

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil KracikA.