Za obed nestačí ani maximum. Stravné zaostáva za realitou cien

  • Len 11 % zamestnancov dostáva maximálny príspevok na stravu.
  • Priemerný obed stojí 8,39 €, minimum príspevku je 6,60 €.
  • Až 44 % ľudí vynecháva obed pre vysoké ceny.
Ekonomika Stravné zaostáva za realitou cien
Stravné zaostáva za realitou cien. Zdroj: shutterstock.com/AYO Production
Bitmarkets PCKvakomat mobil

Takmer polovica (44,4 %) zamestnancov na Slovensku dostáva každý mesiac len minimálne stravné, ktorého úroveň je aktuálne 6,60 eura.

Maximálnu sumu príspevku v hodnote 8,80 eura dostáva len každý desiaty (11,2 %) pracovník. Vyplýva to z online dotazníkového prieskumu verejnej mienky spoločnosti Edenred, ktorý sa uskutočnil od 13. do 22. mája na vzorke 1180 kmeňových zamestnancov inštitúcií a firiem.

Mnohí výšku svojho stravného nepoznajú

Každý piaty (21,1 %) respondent uviedol, že jeho príspevok na stravné sa pohybuje niekde medzi 6,60 a 8,80 eura. Takmer každý štvrtý (23,3 %) účastník prieskumu nevedel, aké stravné dostáva.

 

„Podľa Edenred TRC indexu za prvý štvrťrok 2025 bola celoslovenská priemerná útrata za obed 8,39 eura. V niektorých krajoch ako v Košickom, Nitrianskom či Žilinskom dokonca nestačí ani maximálny príspevok. Stravné by však malo reflektovať reálne ceny a umožniť zamestnancom najesť sa dôstojne, plnohodnotne a zdravo. To je jeho cieľom,” povedala Lívia Bachratá zo spoločnosti Edenred.

Pozrite si naše video z YouTube kanála YouTube Kryptomagazin SK

Na otázku, aká cena obeda by bola už príliš vysoká na to, aby boli ochotní si ho pravidelne kupovať, označila najväčšia skupina respondentov (47,6 %) cenovú hladinu deväť eur. Pre tretinu (32,4 %) opýtaných by bola hraničnou cena 11 eur za obed. Platiť 13 eur a viac by bol problém pre 12,8 % ľudí.

98 %

Nechajte peniaze pracovať za vás.

Investujte a premeňte svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 75 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Prečo ľudia vynechávajú obedy?

„Ak takmer polovica ľudí považuje hranicu deviatich eur za maximum, ktoré sú ochotní za obed zaplatiť, a ceny už túto hranicu prekračujú, je zrejmé, že súčasný systém príspevkov potrebuje prehodnotenie. Stravné nie je luxus, ale základný benefit, ktorý by mal zohľadňovať realitu cien v jednotlivých regiónoch,” dodala Bachratá.

Práve ceny v gastroprevádzkach sú najčastejším dôvodom (44,2 %), prečo ľudia takýto obed vynechajú. Nasledujú preferencia vlastného jedla (37,2 %), nedostatok času (30,5 %), nedostatok kvalitných gastroprevádzok v okolí pracoviska (28,4 %) a napokon nevhodná ponuka jedál (20,9 %). Pri tejto otázke mohli respondenti označiť viacero faktorov, ktoré im najčastejšie bránia dopriať si obed v podniku.

Prieskum sa zaujímal aj o to, či zamestnanci s príchodom horúcich letných dní upravujú svoj jedálniček. Až polovica (51 %) respondentov svoje návyky nemení a aj v lete preferuje tradičné teplé jedlá pozostávajúce z polievky, mäsa a príloh. Ľahké a svieže jedlá si v lete vyberá 39 % účastníkov prieskumu. Grilované špeciality a streetfood uprednostňuje osem percent zamestnancov.

txbtxb