Môžete si týmto podradením skutočne zničiť celú prevodovku? Ide o častý problém

  • Radenie rýchlostí na manuálnej prevodovke má svoje pravidlá.
  • Sú určené nejaké rýchlostné hranice, pri ktorých má vodič radiť.
  • Pri nesprávnej manipulácii sa môže celý prevodový systém pokaziť.
Off topic Pozor na radenie manuálnej prevodovky
Pozor na radenie manuálnej prevodovky. Zdroj: shutterstock.com/Best Auto Photo/Prostock-studio
BitmarketsBitmarkets

Množstvo áut na cestách využíva manuálnu prevodovku, teda radenie je plne v kompetencii vodiča. Avšak nesprávna manipulácia môže mať za dôsledok jej zničenie. O téme informoval portál Auto Trendy.

Manuálne prevodovky obsahujú najčastejšie 5 alebo 6 stupňov a, samozrejme, aj spiatočku. Radenie jednotlivých rýchlostí má svoje jasné pravidlá, ich porušenie vedie zrejme k výmene celej prevodovky, čo rozhodne nie je lacná záležitosť.

Pravidlá spočívajú v tom, že sú určené nejaké rýchlostné hranice, pri ktorých má vodič buď radiť prevodové stupne smerom nahor, alebo pri spomaľovaní auta smerom nadol.

Správne radenie je základ

Správne radenie je základ. Zdroj: shutterstock.com/Vitor Miranda

Radenie by smerom nahor aj nadol malo byť postupné, takže mali by ste postupne prejsť cez všetky prevodové stupne a nevynechávať ich.

Avšak aj tam existujú výnimky, napríklad motoru nevadí pri rýchlosti okolo 60 km/h podradenie z piateho prevodového stupňa do tretieho, ale pri rýchlosti nad 100 km/h to už môže viesť k poškodeniu.

Pozor na tento prípad

Všetko závisí od samotných otáčok motora. Preto sa neodporúča podraďovať z dvojky na prvý prevodový stupeň, ktorý má primárne slúžiť len na rozbiehanie sa z miesta.

Také niečo sa odporúča len pri rýchlosti do 20 km/h, pričom je potrebné byť opatrný aj pri spojke. Ak to preženiete s otáčkami alebo rýchlosťou, opäť to povedie k zničeniu spojky.

Taktiež by ste pri jazdení nemali mať nohu neustále na spojke, na druhej strane ani nepreraďujte bez toho, aby ste mali stlačený spojkový pedál. Taktiež pokiaľ stojíte na semafore alebo v premávke, nemajte zaradený prevodový stupeň, ale pohodlne vyraďte do neutrálu.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
txbtxb
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.

Binance banerBinance baner

Najčítanejšie články

1

Mnohí slovenskí penzisti si čoskoro prilepšia. Týka sa to aj vás?

2

Vodiči, pozor. Za banálnu chybu, ktorú robíte denne, vám hrozí pokuta 200 eur

3

Bankroty v módnom biznise: Ďalšia značka na Slovensku krachuje

4

Výborné správy pre vodičov. Už čoskoro prídu o jednu zo svojich povinností

5

Veľký operátor potešil tisícky Slovákov. Spustil žiadanú službu

PR články

Bitcoin čaká naozaj bláznivá dekáda

Marek Rodák  | 14. októbra 2024

Globálny finančný sektor čoraz viac zvažuje Bitcoin ako nevyhnutnú súčasť moderného portfólia.

Bitcoin čaká zaujímavé obdobie

MicroStrategy sa má stať biliónovou bitcoinovou bankou

Marek Jendrál  | 14. októbra 2024

Michael Saylor, zakladateľ a výkonný predseda spoločnosti MicroStrategy, v nedávnom rozhovore s analytikmi výskumnej a brokerskej firmy Bernstein odhalil, že konečným cieľom spoločnosti je stať sa vedúcou bitcoinovou bankou.

MicroStrategy ako bitcoinová banka

Čínsky drak sa prebúdza: Čaká nás investičná revolúcia?

Ľuboš Kovár  | 10. októbra 2024 Horúca novinka

Posledná dekáda priniesla mnohým akciovým trhom výrazný rast, no čínsky trh zostal pozadu. Kým americký index S&P 500 za posledných 10 rokov vzrástol o úctyhodných 190 %, čínsky Hang Seng index klesol o 11 %.

Čínska ekonomika ma problémy
Horúca novinka