Warren Buffett radí, ako by investoval 10 000 dolárov

  • Začnite investovať čo najskôr, aby ste využili silu zloženého úročenia.
  • Zamerajte sa na malé spoločnosti s potenciálom rastu.
  • Nekontrolujte svoje akcie každý deň a držte ich dlhodobo.
Novinky Warren Buffett radí, ako investovať
Warren Buffett radí, ako investovať. Zdroj: shutterstock.com/FellowNeko/mark reinstein

Warren Buffett, ikona investičného sveta, opäť prehovoril o svojich stratégiách budovania bohatstva. Ako uvádza finančný magazín GoBankingRates, Buffettove rady môžu pomôcť premeniť 10 000 dolárov na značné bohatstvo, ak ich budete dôsledne dodržiavať.

Sila skorého začiatku

Buffett zdôrazňuje dôležitosť začať investovať čo najskôr. Prirovnáva to k vytváraniu malej snehovej gule a jej kotúľaniu dole veľmi dlhým kopcom. Trik je mať veľmi dlhý kopec, čo znamená buď začať veľmi mladý, alebo žiť tak, aby ste sa dožili vysokého veku, vysvetľuje Buffett. Tento princíp využíva silu zloženého úročenia, ktoré dokáže z malej investície časom vytvoriť obrovské bohatstvo. Čím skôr začnete, tým dlhší kopec máte k dispozícii.

Čo je zložený úrok?

Zložený úrok sa vzťahuje nielen na počiatočnú istinu, ale aj na doposiaľ naakumulované úroky z predošlých období. Takže ak ste investovali 1 000 eur a získali ročný výnos 10 %, tak sa vám v nasledujúcom roku nebude úročiť 1 000 eur, ale 1 100 eur (istina + 10 %). Predstavte si, že sa vám to takto násobí po dobu 30 alebo 40 rokov.

Pravidelné investovanie

Pravidelné investovanie. Zdroj: Finančný kompas

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Malé spoločnosti, veľké príležitosti

Investujte do malých spoločností, radí Buffett. Vysvetľuje, že veľkí investori sa sústreďujú na väčšie firmy, čo vytvára príležitosti v sektore malých podnikov. Tu môže investor s 10 000 dolármi nájsť skryté poklady.

Buffett odporúča začať prezeraním spoločností, ktorých názvy začínajú na „A” a pokračovať ďalej abecedou. Kľúčom je hľadať dobré podniky a kupovať ich akcie za atraktívne ceny.

Nepanikárte pri poklese

Ak sa chystáte robiť hlúposti len preto, že vaše akcie klesajú, potom by ste akcie vôbec nemali vlastniť, tvrdí Buffett. Zdôrazňuje dôležitosť dlhodobého horizontu a varuje pred unáhleným predajom pri krátkodobých poklesoch.

Podstatou je kúpiť niečo za cenu, ktorá sa vám páči, a potom to držať 20 rokov, vysvetľuje investor. Odporúča nekontrolovať svoje akcie každý deň. Buffet hovorí, že ak by ste si kúpili farmu alebo bytový dom, nedostávali by ste ich cenovú ponuku každý deň alebo každý týždeň či mesiac.

Warren Buffett je 6 najbohatší muž sveta

Warren Buffett je 6 najbohatší muž sveta. Zdroj: Forbes

Dodatočné rady odborníkov

Robert R. Johnson, profesor financií na Heider College of Business, Creighton University, podporuje Buffettov prístup. Odporúča investovať do nízkonákladového, diverzifikovaného akciového indexového fondu a pokračovať v investovaní konzistentne bez ohľadu na to, či trh stúpa, klesá alebo stagnuje.

Buffettove nudné podniky

Johnson tiež zdôrazňuje Buffettovu filozofiu investovania do „nudných” podnikov. Warren Buffett vytvoril impérium investovaním do nudných, ustálených podnikov ako See’s Candies, Dairy Queen a Nebraska Furniture Mart. Tieto spoločnosti nemusia byť sexy, ale fungujú dobre.

Záverom, Buffettova rada pre tých, ktorí chcú zbohatnúť investovaním 10 000 dolárov, je jasná: začnite skoro, hľadajte príležitosti v malých spoločnostiach, nepanikárte pri krátkodobých poklesoch a buďte trpezliví. Nikto sa nechce stať bohatým pomaly. No práve pomalý, konzistentný prístup môže byť kľúčom k dlhodobému finančnému úspechu.

Ak sa viac zaujímate o investovanie, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.