Oplatí sa havarijné poistenie alebo sú to len vyhodené peniaze?

  • Havarijné poistenie sa mnohým šoférom oplatí.
  • Niektorí vodiči by však mali zvážiť iné alternatívy.
  • Čo všetko toto poistenie kryje a na čo si dať pozor, sa dočítate v tomto článku.
Novinky Niektorí vodiči by nemali vyhadzovať peniaze za havarijné poistenie
Niektorí vodiči by nemali vyhadzovať peniaze za havarijné poistenie. Zdroj: shutterstock.com/Tom Wang

Havarijné poistenie pokrýva škody na vašom vozidle bez ohľadu na to, kto je vinníkom nehody. Mnohí vodiči sa možno pýtajú, či je takéto poistenie nevyhnutné alebo či sú to len vyhodené peniaze. Odpoveď však nie je jednoznačná a závisí od viacerých faktorov. Špecialistky na poisťovníctvo sme sa preto opýtali, komu havarijné poistenie odporúča a pre koho je len zbytočnou finančnou záťažou.

Pre koho je havarijné poistenie najvýhodnejšie?

Expertka na poisťovníctvo Gabriela Janíková odporúča havarijné poistenie majiteľom novších áut alebo áut s vyššou hodnotou.

Ak by sa vám stala nehoda, oprava alebo náhrada nového auta môže byť veľmi nákladná. Tu prichádza na rad havarijné poistenie, ktoré vám pomôže pokryť náklady.

Pre staršie autá, ktoré už nemajú vysokú trhovú hodnotu, však nemusí byť výhodné.

Pri vozidlách, ktoré majú hodnotu pod určitú sumu, sa môže stať, že ročné poistné bude blízke sume, ktorú by ste dostali pri totálnej škode auta. V takom prípade sa treba zamyslieť, či je to stále zmysluplné.

Čo všetko kryje?

Havarijné poistenie kryje viac ako len nehody spôsobené iným vodičom.

Škody, ktoré kryje havarijné poistenie

Zahŕňa škody spôsobené vlastnou chybou, krádež vozidla, vandalizmus, prírodné katastrofy (ako krupobitie či povodeň) alebo stret so zverou.

Z tohto pohľadu je jasné, že ide o komplexné poistenie, ktoré môže pomôcť v rôznych nepríjemných situáciách.

Napriek tomu je dôležité presne vedieť, čo konkrétna poistka kryje, pretože nie všetky havarijné poistenia sú rovnaké. Rôzni poskytovatelia ponúkajú rôzne balíčky, ktoré sa líšia v krytí. Niektoré lacnejšie poistky môžu mať vysoké spoluúčasti alebo vylučujú niektoré riziká, napríklad poškodenie zverou.

Havarijné poistenie a spoluúčasť

Spoluúčasť je suma, ktorú zaplatíte z vlastného vrecka pri každej škodovej udalosti. Napríklad, ak máte spoluúčasť vo výške 300 eur a celkové náklady na opravu vášho auta sú 1 000 eur, vy zaplatíte 300 eur a poisťovňa zvyšných 700 eur.

Vyššia spoluúčasť často znamená nižšie mesačné poistné, no zároveň aj vyššie náklady pri škode. Preto je dôležité premyslieť si, akú mieru rizika ste ochotní znášať.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.