Pozor na spotrebu motorového oleja. Toľkoto už prezrádza problém

  • Pravidelný servis auta zahŕňa aj výmenu motorového oleja a jeho filtra.
  • Tam je možné zistiť, či auto nespotrebúva príliš veľa oleja.
  • Pokiaľ áno, máte zarobené na problém.
Off topic Kedy má už motor problém?
Kedy má už motor problém? Zdroj: shutterstock.com/Mr.Anuwat Rumrod/ERIK Miheyeu

S vlastnením auta sa spája nielen jazdenie s ním, ale aj jeho pravidelná údržba. Mnoho vodičov podceňuje najmä hladinu motorového oleja, čo môže skončiť veľkým problémom. O téme informoval portál Auto Trendy.

Pravidelný servis auta totižto zahŕňa aj výmenu motorového oleja a jeho filtra. Pri zdravom motore platí pravidlo, že koľko oleja sa z motora vypustí, toľko by sa tam malo aj naliať nového.

Mnohokrát sa ale stáva, že motor si nejakú časť tejto kvapaliny ukoristí pre seba, v niektorých prípadoch to môže byť až polovica z celkového množstva.

Pozor na hladinu motorového oleja

Pozor na hladinu motorového oleja. Zdroj: shutterstock.com/mpohodzhay

Platí rovnica, že čím je motor viac opotrebovaný, tým spotrebuje viac motorového oleja. Je to tým, že časom sa opotrebúvajú piestne krúžky aj piesty, cez ktoré motorový olej vniká do spaľovacej komory. Dá sa to spozorovať jednak modrobielym dymom alebo špecifickým zápachom spáleného oleja.

Ako to teda je?

Vo všeobecnosti platí, že auto by nemalo spotrebovať viac ako 1 liter oleja po odjazdení 10-tisíc kilometrov.

Pre správnosť je potrebné merať hladinu motorového oleja každých tisíc až 2-tisíc kilometrov, aby sa možný problém dokázal odhaliť včas, prípadne aby ste mohli doplniť 100 až 200 ml motorového oleja.

Pokiaľ však spozorujete, že ste po 2 až 3-tisíc najazdených kilometroch museli doliať až 1 liter motorového oleja, ide o nadpriemernú spotrebu. To znamená, že motor má nejaký problém, a je potrebné ho riešiť.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.