YouTube výrazne zdvihol ceny naprieč celou Európu. Priplatia si aj Slováci?

  • Služby YouTube používajú miliardy ľudí.
  • Mnohí si však siahnu hlbšie do vrecka.
  • Ak chcete využívať Premium služby, musíte si priplatiť.
Ekonomika YouTube zavádza výrazne vyššie poplatky
YouTube zavádza výrazne vyššie poplatky. Zdroj: shutterstock.com/Hamara

YouTube Premium, populárna služba, ktorá umožňuje sledovanie videí bez reklám, pripravuje pre svojich európskych zákazníkov nepríjemné prekvapenie.

Ceny predplatného sa totiž v niektorých krajinách Európy zvýšia o viac než 50 %, čo sa môže dotknúť nielen individuálnych používateľov, ale aj rodín, varuje portál oPeniazoch na základe správy 9to5Google.

YouTube zavádza dramatické zvýšenie cien

V krajinách ako Belgicko, Taliansko, Holandsko či Írsko sa ceny rodinného plánu YouTube Premium zvýšia z pôvodných 17,99 € na 25,99 €, čo predstavuje ročný náklad 311,88 €. Aj individuálne plány zdražejú z 12 € na 14 €.

V niektorých regiónoch sú tieto zmeny ešte výraznejšie – vo Švajčiarsku sa cena rodinného plánu vyšplhá z 23,90 CHF (25,17 €) na 33,90 CHF  (35,70 €) mesačne. Ide o výrazný nárast, ktorý môže prinútiť používateľov prehodnotiť, či si tento luxus vôbec môžu dovoliť.

Tento krok prichádza po nedávnych zmenách cien v Ázii a na Strednom východe, kde YouTube už v auguste oznámil zvýšenie cien. Zdá sa teda, že Google postupne upravuje cenovú politiku na globálnej úrovni, čo môže mať vážne dopady na popularitu tejto služby, najmä v časoch, keď sa mnohí ľudia snažia ušetriť, kde sa dá.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Slovensko zatiaľ nebude priplácať, ale dokedy?

Aj keď Slovensko zatiaľ nie je súčasťou krajín, kde sa YouTube Premium zdražuje, situácia v okolitých štátoch naznačuje, že to nemusí trvať dlho.

Je to otázka času:

Česká republika už ohlásila zvýšenie cien, a to isté platí pre krajiny ako Írsko, Dánsko či Švédsko. Vzhľadom na tento trend je vysoko pravdepodobné, že aj slovenskí používatelia sa čoskoro dočkajú podobnej správy.

Pre používateľov iPhonov môže byť táto zmena ešte bolestivejšia. Google totiž účtuje o niečo vyššie poplatky tým, ktorí využívajú platobný systém v rámci Apple App Store. To znamená, že zákazníci, ktorí si predplatné YouTube Premium platia cez iPhone, budú musieť prijať ešte vyššie ceny než tí, ktorí používajú Android alebo iné spôsoby platby.

Čo nám YouTube Premium vlastne ponúka?

V kontexte rastúcich cien je rozumné položiť si otázku – stojí YouTube Premium skutočne za to? Za predplatné dostanete prístup k YouTube bez reklám, možnosť sťahovať videá na offline sledovanie a tiež prístup k YouTube Music.

Na prvý pohľad to môže znieť lákavo, najmä pre tých, ktorí denne sledujú veľké množstvo videí alebo počúvajú hudbu. Avšak, s čoraz častejším zvyšovaním cien, môže byť pre mnohých používateľov ťažké ospravedlniť tieto výdavky.

Ďalšie vymoženosti:

Pre tých, ktorí sa rozhodnú pre YouTube Premium, to však nemusí byť len o vyššom pohodlí. V posledných mesiacoch sa YouTube začal aktívne brániť používaniu blokovačov reklám, čo znamená, že pre ľudí, ktorí nechcú byť zahltení reklamami, ostáva Premium jedinou alternatívou. Aj to však môže byť dôvod, prečo sa mnohí začínajú pýtať, či YouTube nevytvára umelý tlak na predplatiteľov, aby ich prinútil prejsť na platené služby.

Aké máme možnosti?

Ak sa ceny YouTube Premium zvýšia aj na Slovensku, budú mať používatelia len dve možnosti. Buď prijmú nové, vyššie ceny, alebo si nájdu iné spôsoby, ako sledovať obsah a počúvať hudbu.

Na trhu existuje množstvo alternatív, ako sú napríklad Spotify, Apple Music alebo Netflix, ktoré ponúkajú podobné služby. Pre tých, ktorí sa nechcú rozlúčiť s obľúbenými YouTube kanálmi, ale zároveň nechcú platiť za Premium, ostáva možnosť sledovať videá s reklamami.

Aj keď sa Slovensko zatiaľ tejto vlny zdražovania vyhlo, susedné krajiny už pripravujú peňaženky na vyššie výdavky. Je teda len otázkou času, kedy sa tieto zmeny objavia aj u nás.

Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora