Skupina Slovákov by si mala prilepšiť. Na stole je nový kompenzačný príspevok

  • Kompenzačné príspevky majú zohľadniť náročnosť práce učiteľov v rôznych regiónoch.
  • Príspevky by mali pokryť ekonomické náklady aj sťažené pracovné podmienky.
  • Analytici odporúčajú zvyšovať tabuľkové platy namiesto zavádzania príspevkov.
Ekonomika Skupina Slovákov by si mala prilepšiť
Skupina Slovákov by si mala prilepšiť. Zdroj: Shutterstock.com/Rido, Vitalii Stock

Učitelia v náročných podmienkach by mohli získať dodatočné finančné ohodnotenie. Tento krok má pomôcť prilákať a udržať pedagógov v regiónoch, kde je ich nedostatok. Minister školstva Tomáš Drucker vysvetľuje: „Aby sa nekompenzovali len ekonomické náklady, napríklad na bývanie, ale aj sťažené podmienky.”

Príkladom takýchto sťažených podmienok sú triedy s deťmi zo sociálne znevýhodneného prostredia. V Základnej škole v Ostrovanoch pri Sabinove sa učitelia každodenne stretávajú s touto realitou. Riaditeľka školy Katarína Kurimská uvádza, že tamojší učitelia suplujú rodičov. Žiaci totiž do školy prichádzajú nepripravení a nemajú hotové ani domáce úlohy. Nie je to však pravidlom u všetkých žiakov.

Učiteľka Eva Blanárová dodáva: „Nie sme to len my takéto školy, ktoré si zaslúžia. Myslím, žeby to malo byť celoplošne.”

Úskalia príspevku

Analytici však upozorňujú na možné úskalia tohto prístupu. Michal Rehúš z Centra vzdelávacích analýz tvrdí, že kde je náročné zohnať učiteľov, tam dáva zmysel kompenzovať pracovné podmienky. „Čo môže byť otázne, je práve to nastavenie príspevku,” dodáva.

Kritériá pre udeľovanie príspevku zatiaľ nie sú jasné. Minister školstva uviedol, že na ich definovaní sa pracuje. Je však zrejmé, že tak ako regionálny príplatok, aj tento nový príspevok môže vyvolať rozdelenie medzi učiteľmi.

Odborníci sa zhodujú, že samotné príplatky situáciu pedagógov výrazne nezlepšia. Navrhujú skôr zvyšovanie tabuľkových platov ako efektívnejšie riešenie. Napriek tomu vláda počíta s valorizáciou piatich percent až v roku 2026. V roku 2025 učitelia dostanú jednorazovo 800 eur.

Aktuálne sa počíta s regionálnym príplatkom a novým príspevkom, o ktorom budú poslanci hlasovať v októbri. Zostáva otázne, či tieto opatrenia skutočne pomôžu prilákať a udržať kvalitných pedagógov v školstve, alebo budú len dočasnou náplasťou na hlbší problém.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Nedostatok učiteľov

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora